Ko je kriv, a ko će platiti odlazak Falkenštajnera

U 2015, do oktobra, broj posetilaca Stare planine povećan za 51 odsto, broj stranih turista za 80, a broj noćenja za 41 procenat

Srbija

Izvor: Danas

Utorak, 12.01.2016.

16:41

Default images
Foto: Thinkstock.com

Odluka austrijsko-italijanske grupacije Falkenštajner da raskine ugovor o upravljanju hotelom "Stara planina" od nadležnih u državi ali i od stručne javnosti ocenjena je kao loša po Srbiju.

Naime, poslovni rezultati hotela "Stara planina" tokom trogodišnjeg upravljanja Falkenštajnera bili su veoma dobri. Podaci pokazuju da je za prvih 10 meseci prošle godine Staru planinu posetilo skoro 16.000 turista, što je za 51 odsto više nego u istom periodu 2014. godine. Rast broja stranih turista iznosio je 80 odsto. Broj noćenja u istom periodu beleži rast od 41 odsto i iznosio je 54.000 turista, a kada je reč o stranim turistima, dostigao je 61 odsto.

Kompanija Falkenštajner potvrdila je da je povukla svoj menadžment iz hotela "Stara planina" i tamo više nema njihovih radnika. U saopštenju tog hotelskog lanca ističe se da je smenom direktora hotela "Stara planina" Aleksandra Vasiljevića, koji je na to mesto predložen od strane Falkenštajnera, toj kompaniji onemogućeno dalje upravljanje hotelom. Vasiljević je smenjen odlukom javnog preduzeća "Stara planina" u čijem se sastavu nalazi hotel "Stara planina".

“Šteta za Srbiju zbog odlaska Falkenštajnera je ogromna. U 2015. godini je ostvareno oko 80 miliona dinara prihoda više nego prethodne. Falkenštajner je ugledan međunarodni lanac sa 30 hotela u šest zemalja koji je imao nameru da na Staroj planini izgradi nove smeštajne jedinice. Ono što bi sada trebalo uraditi je da se preispita rad JP "Stara planina" u čijem sastavu posluje hotel. U slučaju da je odluka Falkenštajnera da se povuče iz upravljanja hotelom definitivna to će biti loš signal za hotelijerske kompanije zainteresovane za ulaganje u Srbiju”, kaže za Danas Georgi Genov, direktor Udruženja hotelijera i restoratera Srbije - Hores.

Prema njegovom mišljenju, odluka JP "Stara planina" da smeni direktora hotela je "potpuno pogrešna" i faktički je isprovocirala odluku italijansko-austrijske grupacije da raskine ugovor o upravljanju hotelom.

Apsolutno nema logike da se vlasnik hotela meša u rad kompanije sa kojom je potpisao ugovor o menadžerisanju hotelom”, smatra Genov.

On objašnjava da će nakon povlačenja grupacije Falkenštajner upravljanje hotelom preuzeti država, odnosno JP "Stara planina", ali smatra da to nije dobro rešenje na duže staze.

“Najbolje rešenje za hotel jeste privatizacija, a dok do toga ne dođe, da bude dat u zakup ili da bude potpisan ugovor o upravljanju hotelom. Prodaja hotela bi državi donela i određena sredstva koja bi mogla da budu iskorišćena za izgradnju potrebne infrastrukture na području Stare planine”, ističe sagovornik lista.

Iako nadležni žale zbog odlaska Falkenštajnera, nema zvaničnog objašnjenja ko je kriv što se došlo u takvu situaciju i šta će se dalje dešavati sa hotelom. Pokušali smo da na ta pitanja dobijemo odgovor u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija, odnosno i Ministarstvu privrede, međutim ni na jednom ni na drugom mestu nismo uspeli, zbog zauzetosti nadležnih koji su, kako nam je objašnjeno, "na sastancima".

U Ministarstvu turizma smo umesto odgovora na postavljena pitanja dobili samo mejl sledeće sadržine: "Vest o raskidu ugovora o upravljanju hotelom nije dobra za srpski turizam posebno imajući u vidu da je Falkenštajner bio jedini međunarodni hotelski lanac koji se nalazio izvan Beograda i da je u prvih 10 meseci 2015. godine beležio značajan porast domaćih i stranih gostiju. Poslovanje javnih preduzeća je u nadležnosti Ministarstva privrede".

Ni u JP "Stara planina" nije bilo moguće dobiti odgovor na pitanje zbog čega su smenili direktora hotela, jer prvi čovek ovog preduzeća Vladimir Simović "nije u kancelariji".

U medijima se pak ovih dana spekulisalo da će premijer Srbije Aleksandar Vučić sa vlasnicima Falkenštajnera razgovarati o povratku te kompanije u upravljanje hotelom. Takođe, spekuliše se da je Vlada Srbije spremna da Falkenštajneru dozvoli zakup hotela "Stara planina", što ta kompanija i želi, ali da se sa tim ne slaže menadžment JP "Stara planina", koji navodno smatra da to preduzeće ima dovoljno potencijala da upravlja hotelom bez pomoći sa strane.

Falkenštajner je 2012. godine potpisao ugovor na 15 godina o upravljanju hotelom "Stara planina". Hotel sa četiri zvezdice, na Jabučkom ravništu, otvoren je 25. decembra 2011. godine kao jedan od najsavremenijih hotela u Srbiji i najveća "grinfild" investicija u srpskom turizmu u proteklih 20 godina. U izgradnju hotela koja je završena za 13 meseci Vlada Srbije uložila je više od 30 miliona evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: