Beograđani odahnite, zavrteo se točak investicija

Beograd -- Za ovu godinu u Beogradu je planiran niz projekata da bi grad bio lepši, funkcionalniji i zdraviji za život, izjavio je glavni gradski urbanista Milutin Folić.

Izvor: Tanjug
Podeli

On je dodao da Beograđani sa razlogom mogu da "odahnu", jer se u prestonici zavrteo točak investicija, koji kao rezultat ima puniju gradsku kasu.

Beograđani mogu da budu zadovoljni jer su, kako Folić sa ponosom ističe, u 2015. stvoreni svi uslovi da se početkom ove godine usvoji plan generalne regulacije i generalni urbanistički plan što će otvoriti vrata velikim investitorima i razvoju infrastrukture.

Bombama uništena zdrada MUP-a u ulici Kneza Miloša više neće "bosti oči" prolaznicima jer su, naglašava Folić, stvoreni uslovi za njenu rekonstrukciju.

Od niza projekata, planirana je i izgradnja nove autobuske i železničke stanice u bloku 42 na Novom Beogradu pored koje će, kako najavljuje Folić, biti napravljen poslovni prostor površine 200.000 kvadratnih metara.

On je u razgovoru za Tanjug rekao da bi, između ostalog, ove godine trebalo da se uradi i plan detaljne regulacije Ade Huje i bloka 18.

Kako bi Beograđani dobili uređenije mesto za život osmišljen je i projekat IME (identitet-mobilnost-ekologija).

"To je veoma značajan projekat u okviru koga je započeto širenje pešačke zone, jer je jedan od glavnih prioriteta da Beograd dobije potpuno novu hirerarhiju u saobraćaju gde će na pravom mestu biti pešak, pa biciklista, zatim javni gradski prevoz i tek na kraju privatni automobil kao sredstvo prevoza", naveo je Folić.

Ljubitelje bicikla posebno će obradovati vest da je projektom IME predviđeno da to prevozno sredstvo bude sastavni deo javnog prevoza, što podrazumeva formiranje mreže biciklističkih staza.

"Kada bicikl postane javno prevozno sredstvo, kolovozi će automaski biti manji, jer neće postojati potreba za njihovim širenjem, biće smanjen problem parkiranja i imaćemo bolju ekologiju i zdravije građane", tvrdi Folić.

U Ljubljani se 13 odsto dnevnih prevoza obavi biciklom, u Beču je taj procenat 18, a u najboljoj poziciji je Kopenhagen gde se nešto vise od 50 odsto dnevnih prevoza obavi biciklom. U tom gradu, kaže Folić, vršena su obimna istraživanja i ispostavilo se da su građani mnogo zdraviji od kada je bicikl postao glavno prevozno sredstvo.

U Srbiji je procenat dnevnog saobraćaja koji se obavi biciklom ispod jedan odsto, kaže Folić koji optimistično ističe da se radi na promeni određenih gradskih odluka kako bi bicikl postao sastavni deo javnog gradskog prevoza.

U prilog tome, on najavljuje da će od ove godine biti uveden "bajk šer" sistem koji će omogućiti građanima da bicikl iznajme na jednom, a vrate ga na drugom mestu.

Dodatna pogodnost je i to što se, prema rečima Folića, prvih pola sata iznajmljivanje bicikla neće naplaćivati.

Za novi, moderno izgrađeni hotel "Meriot" u centru grada pored starih velelepnih zdanja, glavni gradski urbanista tvrdi da se taj hotel fantastično uklopio u svoje okruženje.

U prilog tome, on dodaje da prilikom intervencija u starom jezgru grada ne treba težiti ka tome da se napravi starija i lepša zgrada, već nešto moderno što će dati kontrast.

"Hotel Meriot se svojim gabaritom potpuno uklopio u prostor u kome se nalazi. Nije otišao ni u visinu iznad Narodnog pozorišta i Narodnog muzeja niti je izašao van svoje regulacije", obrazložio je Folić.

Ponovivši da se hotel izuzetno lepo uklopio u taj deo grada, on je dodao da druge arhitekte ne moraju deliti njegov stav.

strana 1 od 307 idi na stranu