2015. bila je godina najmoćnijeg startapa - Ubera

Iza Ubera, najvrijednijeg startapa na svetu, je jedna prilično uzbudljiva godina.

Izvor: B92, Telegram
Podeli

Uber je preživeo niz žestokih protesta i pokušaja ograničavanja rada, lansirani su novi proizvodi poput Ubera za dostavu hrane, prikupljene sumanute količine novca, osnivač i izvršni direktor Travis Kalanick postao je biznis superstar, najavljeno je dalje širenje u Aziji, a cela priča je zaokružena na Badnji dan u Londonu s milijardom vožnji.

Uberov vozač Ara s plavom Hondom odvezao je čoveka po imenu Marvin iz London Fieldsa do Hoktona na East Endu. Vožnja od 1,6 milja odnosno nešto više od 2,5 kilometara je koštala 5 funti.

Marvin je kao milijarditi putnik za nagradu dobio godinu dana besplatne vožnje Uberom, a vozač Ara je za nagradu dobio putovanje u Uberov grad po izboru, s plaćenim svim troškovima. Uber je takođe najavio da će ovim povodom donirati 10 hiljada funti lokalnoj dobrotvornoj organizaciji.

Kraja oktobra Uber je stigao i u komšiluk, u Hrvatsku, ali to nije prošlo bez komplikacija. Vozače Ubere u Hrvatskoj ovog meseca je privela carinska uprava, a privođenjeje rezultat otpora taksističkog lobija i dela zagrebačke gradske uprave.

Uber e prisutan u 66 zemalja na svetu i tvrde da su u protekloj godini dnevno u proseku imali tri miliona vožnji, odnosno tri puta više nego godinu dana ranije. Prošlog meseca je objavljen informacija da kreću u još jednu investicionu rundu od 2,1 milijarde dolara, kojom će vrednost kompanije dostići vrtoglavih 62,5 milijardi dolara.

Što se tiča dolaska u Srbiji, čini se da ćemo još čekati na voćnju Uberom, bar tako kažu iz resornog ministarstva.

Srbija

Na prodaju Magnohrom

Beograd -- Agencija za privatizaciju objavila je danas javni poziv za prodaju imovine Magnohroma iz Kraljeva, a početna cena je oko 4,9 miliona evra.

Srbija četvrtak 31.12. 15:18 Komentara: 2

RTS zaradio 4 miliona evra

Generalni direktor RTS Dragan Bujošević kaže da je javni servis, nakon osam godina poslovanja sa gubicima, u 2015. godini ostvario dobit od četiri miliona evra.

Srbija četvrtak 31.12. 14:38 Komentara: 66
strana 1 od 309 idi na stranu