Španci stigli u FAP, prave delove za železnice

Priboj -- Španska kompanija "Refisa", koja se bavi izradom poliesterskih elemenata za železnice, zvanično je prvi korisnik Slobodne zone u Priboju.

Izvor: Tanjug
Podeli

Ugovor su potpisali predstavnik kompanije "Refisa" u Srbiji Zoran Marković i direktor Slobodne zone Milisav Šalipur.

Tim ugovorom je predviđeno da ova španska kompanija posluje u jednom od nekadašnjih pogona FAP-a.

Proizvodnja bi prema rečima investitora trebalo da krene od aprila sledeće godine, a u ovom pribojskom pogonu proizvodile bi se maske za vozove i enterijeri za kupee.

Do tada bi ovaj pogon trebalo da bude adaptiran i opremljen mašinama.

"Mi smo ovde zakupili oko 2 000 kvadrata prostora koji ćemo da adaptiramo za naše potrebe, tu ćemo praviti poluproizvode, elememnte od poliestera čija će se završna obrada raditi u Španiji i posle toga ići klijentima", rekao je Mirković.

Slobodna zona u Priboju se prostire na 52.250 kvadratnih metara zatvorenog prostora, na 21 hektar i šest ari, pored ovog zatvorenog postoji slobodan prostor za grinfild investicije na površini od 10 hektara.

"Mi smo morali da ispoštujemo određene tehničke uslove da ovaj prostor zagradimo, osvetlimo, uredimo i očistimo. Vlada RS i opština Priboj su nam izašli u susret finansirajući put do Slobodne zone, čija je izrada u toku i to 2,7 km. Nadam se da ćemo i mi u Zoni Industrijskim parkom opravdati ova ulaganja i povećati broj zaposlenih, što nam je cilj, da prevashodno mladi ostanu ovde", kazao je Šalpur.

U lokalnoj samoupravi očekuju da će ovo biti značajan podsticaj i za brojne druge investitore i da će Priboj izaći iz reda nerazvijenih.

"Zahvaljujući politici Vlade RS i lično premijeru Aleksandru Vučiću koji je FAP prihvatio kao svoj projekat, mislim da je ovo početak nekog novog Priboja koji će u 2016. godini biti primer opštine koja će iz faze nerazvijenih preći u red dobrih za život, održivih i koja će pomagati drugima", istakao je predsednik opštine Priboj Lazar Rvović.

Pomoćnik predsednika opštine Krsto Janjušević najavio je da će za nekoliko dana u saobraćaj biti pušten novi put ka Slobodnoj zoni u čiju gradnju je država uložila 53 miliona dinara.

"Još jedan od podsticaja Vlade Srbije u dovođenju investitora i ekonomskog oporavka Priboja jeste celokupna rekonstrukcija putne saobraćajnice do Slobodne zone Priboj, ukupne dužine tri kilometra i vrednosti radova 53 miliona dinara, gde je lokalnma samopurava učestvovala sa sedam miliona dinara. Ovo je veoma značajno jer slobodna zona ima zaokruženu infrastrukturnu priču, rezultati nisu izostali i danas imamo potpisan ugovor sa prvim investitorom", istakao je Janjušević.

Vesti

Na prodaju Magnohrom

Beograd -- Agencija za privatizaciju objavila je danas javni poziv za prodaju imovine Magnohroma iz Kraljeva, a početna cena je oko 4,9 miliona evra.

Srbija četvrtak 31.12. 15:18 Komentara: 2

RTS zaradio 4 miliona evra

Generalni direktor RTS Dragan Bujošević kaže da je javni servis, nakon osam godina poslovanja sa gubicima, u 2015. godini ostvario dobit od četiri miliona evra.

Srbija četvrtak 31.12. 14:38 Komentara: 66
strana 1 od 309 idi na stranu