Članstvo u komori obavezno od 2017.

Najveća novina koju donosi novi zakon o privrednim komorama je da je članstvo u Privrednoj komori Srbije od 2017. godine obavezno.

Srbija

Izvor: Beta

Nedelja, 20.12.2015.

13:10

Default images
Foto: Freeimages.com

Usvajanjem predloga novog zakona o privrednim komorama koji je upućen u proceduru u Skupštini Srbije i očekuje se da će se o njemu narodni poslanici izjasniti tokom januara 2016. godine, počeće potpuna transformacija komorskog sistema u Srbiji, najavio je danas predsednik Privredne komore Vojvodine Ratko Filipović.

Radna verzija teksta pripremljena je u Privrednoj komore Srbije u saradnji s komorama Austrije i Nemačke, a prema rečima Filipovića, biće to "prvi pravi pokušaj reforme komorskog sistema" koji treba da pomogne i privredi i državi na putu ka EU.

"Neophodna nam je jaka institucija koja će dobrim i uređenim odnosom privrednih subjekata i organa države koji vode proces pridruživanja, pomoći da se tokom procesa naša privreda lakše pripremi za sve što donosi slobodno evropsko tržište", kazao je Filipović za novosadski Dnevnik.

On je naveo da nije suština u formalnom otvaranju ili zatvaranju poglavlja, već se treba izboriti za to da privreda preko komore bude važan akter procesa pridruživanja, kako bi naša preduzeća što sposobnija i konkurentnija dočekala ulazak države u EU.

"Iskustva Austrije su pokazala da upravo uloga privrednih komora može biti presudna u tom procesu prilagođavanja privrede za potpuno otvorenu tržišnu utakmicu", rekao je Filipović.

Prema njegovom mišljenju, najveća novina koju donosi novi zakon je da je članstvo u Privrednoj komori Srbije od 2017. godine obavezno.

"Obavezno članstvo ima dva cilja. Prvi je da PKS zaista reprezentuje sve privredne subjekte u odnosima s vladom, a drugi je da se širenjem temelja finansiranja komorskog sistema smanje troškovi participacije, pogotovo za mala i srednja preduzeća", kazao je Filipović.

On je dodao da je novo i to što više neće biti razlika u članarinama, već će se ona jedinstveno propisivati na nivou PKS.

Govoreći o položaju Privredne komore Vojvodine u novom komorskom sistemu, Filipović je rekao da je predviđena puna saradnja i koordinacija sa PKS, koja će na temelju zakona biti precizirana i posebnim sporazumom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: