Zemlje u razvoju da odahnu, Fed nije zapretio

Beograd -- Analitičar britanskog lista Ekonomist Lazar Kekić ocenio je da Fedova odluka neće imati preterano negativan uticaj na zemlje u razvoju, uključujući i Srbiju.

Izvor: Beta
Podeli

"Srećom po zemlje kao što je Srbija, to povećanje je dosta blago, tako da može da se apsorbuje i uticaj na zemlje u razvoju neće biti toliko dramatičan", izjavio je Kekić za agenciju Beta.

On je dodao da je odluka Feda da poveća kamatne stope očekivana i da nije nikoga iznenadila.

Prema njegovim rečima, ta odluka ipak mora imati i određen negativni uticaj na države u razvoju.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić ranije je rekao da će odluka FED-a nepovoljno uticati na rast javnog duga Srbije.

FED je u sredu podigao kamatne stope nakon sedam godina rekordno niskog nivoa za četvrt poena, u rasponu od 0,25 do 0,5 procenata.

Javni dug Srbije na kraju novembra premašio je 25 milijardi evra, što je 76,5 odsto BDP-a, a trećina duga je u dolarima. Od početka godine do kraja novembra dolar je ojačao 13 odsto u odnosu na evro, što je javni dug Srbije uvećalo za nešto više od milijardu evra, odnosno skoro tri odsto BDP-a.

Srbija planira da se i u 2016. godini zadužuje u dolarima, kada će stići i ugovoreni kredit Ujedinjenih Arapskih Emirata od milijardu dolara.

Srbija

Na prodaju Magnohrom

Beograd -- Agencija za privatizaciju objavila je danas javni poziv za prodaju imovine Magnohroma iz Kraljeva, a početna cena je oko 4,9 miliona evra.

Srbija četvrtak 31.12. 15:18 Komentara: 2

RTS zaradio 4 miliona evra

Generalni direktor RTS Dragan Bujošević kaže da je javni servis, nakon osam godina poslovanja sa gubicima, u 2015. godini ostvario dobit od četiri miliona evra.

Srbija četvrtak 31.12. 14:38 Komentara: 66
strana 1 od 309 idi na stranu