"Odluka Feda nije dobra za nas"

Beograd -- Premijer Srbije Aleksandar Vučić ocenio je da odluka Američkih federalnih rezervi o podizanju kamatnih stopa neće dobro uticati na srpski javni dug.

Izvor: B92
Podeli

"Do sad nas nije pogodilo srećom, neće dobro biti, novi rast dolara povećaće javni dug Srbije", kazao je Vučić na konferenciji Ekonomista u Beogradu.

Američka Uprava federalnih rezervi (Fed) podigla je u sredu kamatne stope nakon sedam godina rekordno niskog nivoa za četvrt poena u rasponu od 0,25 do 0,5 procenata.

Fiskalni savet konstantno je ove godine upozoravao na opasnost koja Srbiji preti zbog jačanja dolara jer to onda povećava javni dug zemlje u toj valuti.

Poslednji podaci Fiskalnog saveta pokazuju da je javni dug na kraju novembra premašio 25 milijardi evra i iznosio približno 76,5 odsto BDP-a.

“Neizvesnost u pogledu budućeg kursa monetarne politike u Evropskoj uniji i SAD, dovela je do novog jačanja dolara u odnosu na evro za 3,6 odsto u novembru, i posledičnog rasta javnog duga za oko 300 miliona evra”, ocenio je Fiskalni savet u izveštaju za novembar .

Fiskalnisavet ocenjuje da će nepovoljna valutna struktura i u narednom period biti najveći rizik za kretanje nivoa zaduženosti države, budući da svetski analitičari ne isključuju mogućnost izjednačavanja vrednosti američkog dolara i evra u sledećih nekoliko meseci.

“Ukoliko se ova predviđanja ostvare, samo po tom osnovu, dug opšte države povećao bi se za oko 500 miliona evra”, upozorava Fiskalni savet.

Namera Vlade Srbije je bila da delom novca od prodaje refinansira skupe kredite i restrukturira obaveze izraženih u dolarima, ali je prodaja propala pa se postavlja pitanje ima li vlada drugi plan da promeni nepovoljnu strukturu duga.

Srbija

Na prodaju Magnohrom

Beograd -- Agencija za privatizaciju objavila je danas javni poziv za prodaju imovine Magnohroma iz Kraljeva, a početna cena je oko 4,9 miliona evra.

Srbija četvrtak 31.12. 15:18 Komentara: 2

RTS zaradio 4 miliona evra

Generalni direktor RTS Dragan Bujošević kaže da je javni servis, nakon osam godina poslovanja sa gubicima, u 2015. godini ostvario dobit od četiri miliona evra.

Srbija četvrtak 31.12. 14:38 Komentara: 66
strana 1 od 309 idi na stranu