"Ne zna se kome ide 300 mil.€ iz budžeta"

Fiskalni savet ocenio je da se budžetom za sledeće godinu otišlo korak u nazad i da je netransparentniji nego za ovu.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 08.12.2015.

12:34

Default images
Foto: Thinkstock

“Šteta je što je učinjen jedan korak nazad i što je budžet ove godine manje transparentan. Bode oči što je za investitore predviđeno 8 milijardi dinara”, kazao je član Fiskalnog saveta Vladimir Vučković.

On je kazao da su u budžetu stavili obaveze prema stranim invesitorima sve u jednu masu i da se ne vidi kome koliko ide.

“Ne zna se koliko ide Fijatu, koliko Er Srbiji. To je potencijalno opasno, opterećivaće i sledeće budžete”, kazao je on i dodao da ako država kaže da neće isplaćivati neke obaveze onda to treba da se i vidi.

“Praktično javnost ne zna ništa o tome kome ide 300 miliona evra iz budžeta”, rekao je Vučković.

U budžetu je naveden samo zbirni iznos od oko osam milijardi dinara za grupu preduzeća (Fijat, Er Srbija, Trak lajt, Tigar tajers, PKC), naveo je.

Takođe, za nove investicije je predviđeno upola manje nego u ovoj godini - 3,5 milijardi dinara, ali se Promenom Zakona o budžetskom sistemu otvaraju vrata za nekontrolisano preuzimanje obaveza.

On je kazao da Fiskalni savet nije pokušavao da dobije ove skrivene podatke jer nije bilo vremena, ali i dodao da “nije stvar da mi dobijemo te podatke, javnost treba da bude s tim upoznata”.

“U obrazloženju koje ima 1.500 strana za sve ima mesta samo za najbitnije stvari nema”, naveo je Vučković.

Naveo je i da nema podataka o broju koji treba da se otpusti. Oko 16.000 otakaz treba očekivati ako gledamo po spremljenim otpremninama, kaže Vučković.

“Tih 16.000 je za javnu upravu, a za zdravstvo je planorano oko 7.000 otpremnina. Ako gledate po tome to su te brojke. Iz MUP-a će formalno biti otpušteni i dobiti otpremnine iako su bili zreli za penziju”, naveo je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

59 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: