Petar Matić prodao trećinu Ušće šoping centra

Kompanija Aterburi Jurop (Atterbury Europe) preuzela je trećinu vlasništva u srpskoj kompanija MPC Propertis, koja je u većinskom vlasništvu Petra Matića.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 04.12.2015.

12:24

Default images
Foto: Thinkstock

Aterburi Jurop je zajednička kompanija koju su formirali američka Aterburi grupa i strani investitori, a postala je vlasnik trećine MPC propertisa, jedne od najvećih kompanija za razvoj nekretnina u Srbiji.

U saopštenju na sajtu Aterburi grupe se navodi da je procenjena vrednost portfolija MPC Propertisa 259 miliona evra.

MPC ppropertis je vlasnik sedam tržnih centara, uključujući i onaj najveći u Srbiji – beogradski Ušće šoping centar.

Takođe, partneri su dogovorili i osnivanje fonda na jednakim osnovama (50-50) za izgradnju mreže tržnih centara u Srbiji i zemljama Balkana.

Zajednička kompanija je, kako je ocenjeno u saopštenju, početak moćnog partnerstva.

Kako je izjavio Luj van der Vat, generalni direktor kompanije Aterburi Grup, cilj novoformiranog partnerstva je izgradnja maloprodajnih kompleksa širom centralne i istočne Evrope, a prioritet su tržišta u razvoju, kao što je Srbija.

Petar Matić, osnivač i vlasnik MPC Propertisa izjavio je da je njegova kompanija pronašla finansijski jakog partnera, čija je strategija slična onoj koju ima MPC Propertis i koji želi da nastavi širenje portfolija srpske kompanije.

Aterburi Jurop je fokusiran na investicije u tržne centre i na razvoj biznisa nekretnina, uglavnom u region istočne Evrope. Jula ove godine beleže prvu investiciju I to u 200 miliona evra vredan portfolio na Kipru.

MPC Propertis pored Ušća uposedu ima još četiri manja tržna centra u srpskoj prestonici i dva u Subotici, navodi se u saopštenju.

MPC Propertis je 2008. godine saopštio da je manjinski vlasnik kompanije postala američka investiciona banka Meril Linč, ne objavljujući koliki je procenat preuzela.

Na sajtu MPC Propertisa se navodi da su MPC Propertis i ćerka kompanija Meril Linča u decembru 2007. godine osnovale zajedničku kompaniju u kojoj MPC ima 80 odsto a ostatak američki partner.

Južnoafrička kompanija za razvoj nekretnina Aterburi Grup je 2014. osnovala Aterburi Jurop u saradnji sa stranim partnerima, a u cilju proširenja poslovanja na tržišta centralne i istočne Evrope.

Grupacija se bavi izgradnjom maloprodajnog, stambenog, industrijskog i poslovnog prostora, kao i upravljanjem i izdavanjem nekretnina, a posluje i preko investicionog fond Atak, koji je formirala 2005. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: