Kome nakon prodaje ide i Telekomovih 20 odsto?

Vlada Srbije ulazi u završnicu prodaje Telekoma Srbija i očekuje se razmatranje šest ponuda koje su stigle.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 30.11.2015.

20:31

Default images
Foto: Tanjug, arhiva

Iz državnog vrha stiže najava da će se u prodaju ići samo ako se za Telekom dobije povoljna cena.

Šest ozbiljnih ponuda, od investicionih fondova, do telekomunikacionih kompanija zainteresovano je za srpski Telekom. Ipak, kako B92 saznaje, u ovom trenutku šanse su pola-pola da će Telekom dobiti novog vlasnika.

Za prodaju je savetnik za strana ulaganja Milan Kovačević, ali ne po svaku cenu.

“Ako bi ostao u državnim rukama on bi padao dalje, njegova vrednost”, kaže Kovačević.

“Država je vrlo zadužena, pa u takvoj situaciji držati imovinu sa kojom loše upravlja, svakako nije najbolje rešenje, nego je bolje to prodati pa upotrebiti za smanjenje najskupljeg dela duga”, objašnjava on.

Kovačević ne negira da sada Telekom posluje pozitivno i donosi novac, ali smatra da ce na duže staze on sve više zaostajati za konkurencijom. Ipak, Telekom je danas druga kompanija u Srbiji po uplatama dividendi u budžet.

Iz sindikata Telekoma poručuju da bi bolje rešenje bila profesionalizacija menadžmenta u toj kompaniji od prodaje. Poseban problem predstavlja 20 odsto akcija Telekoma koje pripadaju kompaniji. Oni su ranije za skoro 470 miliona evra, sa kamatama, otkupljeno od grčkog OTE-a. Sada se ne zna na koji način će se taj procenat prodavati.

“Prodajom 58 odsto budući kupac bi dobio i ovih 20 odsto što je nešto što je nama vrlo netransparentno. Tražimo da ukoliko dođe do toga, da se to podeli građanima i zaposlenima i da se definiše cena za tih 20 odsto”, kaže Ivica Cvetanović iz Konfederacije slobodnih sindikata Telekoma Srbija.

“To jeste čudno kako se sa tim postupa. Naime, nije tačno da kupuje on tih 20 odsto. Tih 20 odsto može se kupiti jedino ako sam Telekom proda i novac onda tu mora doći u Telekom”, ističe Kovačević.

Prva prodaja Telekoma Srbija završena je neuspešno 2011. godine, pošto se kao jedini ponuđac tada javio austrijski Telekom sa ponudom od milijardu i sto miliona evra za 51 odsto udela u srpskoj kompaniji, ali je vlada tada tražila 300 miliona evra više.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: