RS ništa ne baca, od ostataka biznis

U Republici Srpskoj (RS) se ostaci iz drvne industrije više ne bacaju već koriste kao biomasa koja se izvozi

Srbija

Izvor: Beta

Utorak, 24.11.2015.

13:29

Default images
Foto: Thinkstock.com

Tri do četiri toplane u tom entitetu BiH koriste taj resurs, rekao je pomoćnik ministra šumarstva RS Goran Zubić.

"Šume su jedan od najvećih resursa Republike Srpske. RS raspolaže sa 1,3 miliona hektara šuma koje pokrivaju više od 51 odsto površine", rekao je Zubić na regionalnoj radionici "Kako unaprediti upotrebu bioenergije na Balkanu".

On je naveo da je od toga 77 odsto u vlasništvu države i da u RS postoji duga tradicija drvne industrije, ali ne i korišćenja biomase.

Prema njegovim rečim, u RS sada postoji 350 drvoprerađivača i do nedavno su "pilanski ostaci" završavali na deponijama, ali se sada sav ostatak iz drvne industrije koristi kao biomasa, u vidu briketa i peleta koji se uglavnom izvoze.

Zubić je ocenio da je u RS malo toplana koje koriste biomasu, tri do četiri, i dodao da u tom entitetu BiH nema podsticaja za toplotnu energiju iz biomase, dok podsticaji postoje za elektrane na bioenergiju do 10 megavata (MW).

Jedna od toplana koje su sa mazuta prešle na biomasu nalazi se u Gradiški što je, kako je rekao načelnik odeljenja za privredu te opštine Ljubimko Čakalj, bio zahtevan projekat.

Čakalj je rekao novinarima da je to omogućilo ekonomsku stabilnost toplane i budžeta i otvorilo nova radna mesta uz korišćenje domaćih resursa.

"To je bio pionirski pokušaj da učinimo iskorak u odnosu na okruženje, da smanjimo emisije ugljen-dioksida, sačuvamo ekonomska dobra", rekao je on.

Prema njegovim rečima, investicija je bila vredna 1,5 miliona evra, a investitoru je omogućena koncesija na 15 godina s tim da sva oprema koja se ugradi ostaje toplani, odnosno gradu, koji zadržava i monopol nad cenom.

Čakalj je istakao da je cena grejanja ostala ista, a da je pritom obezbeđeno 24-očasovno grejanja i bolji toplotni efekat.

Studija projekta je urađena početkom 2013, pred kraj te godine je potpisan ugovor za čiju realizacije su bila potrebna tri meseca tako da je grejanje na biomasu u Gradiški počelo od 1. januara 2014. godine, dodao je on.

Dvodevna regionalna radionica o korišćenju biomase u regionu organizovana je u okviru pograma "Razvoj održivog tržišta bioenergije u Srbiji" koji zajedno sprovode Ministarstvo poljoprivrede i životne sredine Srbije i Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju (GIZ).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: