"Fića" u problemu - bez radnika, tržišta i "brata"

Radnici fabrike Fijat Krajsler automobili (FCA) u Kragujevcu vratiće se na posao u sve tri smene u ponedeljak 16. novembra, posle jednonedeljne pauze.

Srbija

Izvor: Beta, Danas

Petak, 13.11.2015.

16:09

Default images
Foto: FAS

Radnici su bili na pauzi zbog neodostatka posla i smanjene tražnje automobila, rečeno je agenciji Beta u Samostalnom sindikatu te kompanije.

Predsednik Samostalnog sindikata FCA Srbija Zoran Marković je rekao da su zbog nedostatka posla radnici fabrike automobila u Kragujevcu, u kojoj se proizvodi model fijat 500L, od sredine septembra počeli da idu na plaćena odsustva.

"U oktobru je svaka druga sedmica bila neradna, tako je počeo i novembar. Sada se u fabrici rade nedeljni planovi, pa smo blagovremeno obavešteni o tome kada se neće raditi", rekao je on.

Marković je dodao da je fabrika pri kraju realizacije plana proizvodnje za ovu godinu, kao i da je poznato da FCA ne proizvodi za zalihe, već prema tražnji.

"Problem je što nema najavljenog izvoza na rusko tržište, a smanjena je potražnja automobila na severnoameričkom tržištu", rekao je predsednik Samostalnog sindikata FCA Srbija.

Prema njegovim rečima, u fabrici u Kragujevcu će ove godine biti dvostruko više neradnih sedmica nego 2014. godine.

"Jedino rešenje je, mnogo puta smo na to ukazivali i predstavnicioma Vlade Srbije, u proizvodnji drugog modela u Fijatovoj fabrici u Kragujevcu. Bez toga nema kontinuiteta proizvodnje, niti njenog povećanja", rekao je Marković.

On je podsetio da se, uz puno radno angažovanje u sve tri smene, u kragujevačkoj fabrici kompanije FCA Srbija, proizvede 12.000 automobila mesečno.

U toj kompaniji, u kojoj su vlasnici italijanski Fijat i Vlada Srbije, radi 3.100 zaposlenih.

Predstavnik države čeka saglasnost

Sindikat kompanije Fijat Krajsler Aatomobili Srbija (FCAS) zatražio je od Vlade Srbije da hitno obezbedi normalno funkcionisanje Nadzornog odbora te kompanije. Time bi, veruju sindikalci, bili stvoreni uslovi za brže i efikasnije rešavanje problema u kragujevačkoj fabrici, u kojoj se, zbog slabijeg plasmana na američkom tržištu i izostanka najavljivanog izvoza "fijata 500L" u Rusiju, planovi proizvodnje prave na nedeljnom nivou, dok su zaposleni svake druge sedmice na prinudnom odmoru, piše list Danas.

U sindikatu FCA Srbija tvrde da Nadzorni odbor fabrike, zbog "neodgovornosti Vlade", odavno ne funkcioniše, pošto je prethodni predsednik NO Danilo Cicmil još pre nekoliko meseci podneo ostavku na tu funkciju, dok novoimenovani čelnik tog organa upravljanja, Miloš Petrović, koji je i državni sekretar u Ministarstvu privrede, čeka saglasnost Agencije za borbu protiv korupcije.

Mada bi Petrović dužnost predsednika NO FCA Srbije, prema nezvaničnim informacijama lista, oficijelno trebalo da preuzme početkom naredne sedmice, u sindikatu smatraju da Vlada mora da bude mnogo agilnija i ažurnija u privredi, a posebno u automobilskoj industriji, kao najvećem domaćem izvozniku.

"Vlada mora da se posveti privredi, u kojoj je situacija sve gora. Mi iz Fijata konkretno tražimo da stvori uslove za funkcionisanje organa upravljanja fabrike kako bi država Srbija, kao vlasnik trećine kapitala, mogla aktivno da se uključi u rešavanje problema i projektovanje budućnosti kompanije. Pozdravljamo to što Aleksandar Vučić pokušava da nam obezbedi izvoz fijata 500L na rusko tržište, ali je to apsolutno nedovoljno", kažu u sindikatu i poručuju da će, ukoliko Vlada napokon ne počne da se bavi i situacijom u toj kompaniji, biti prinuđeni da "preduzmu određene mere".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

45 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: