Čime će Er Srbija leteti do Njujorka?

Prvi let za Njujork planiran je za prvi jun sledeće godine. Prema planu, koristiće se jedan avion, najavljeno je na proslavi rođendana avio-kompanije Er Srbija.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 10.11.2015.

08:50

Default images
Foto: Tanjug

Er Srbija će na liniji Beograd- Njujork leteti prvim širokotrupnim avionom u floti - "erbas A 330 -200", a prema rečima generalnog direktora te kompanije Daneta Kondića, trenutno se pregovara o nabavci letelice putem lizinga.

Kako je rečeno na konferenciji za novinare koju je organizovala nacionalna avio-kompanija, Srbija trenutno razmatra opcije lizinga letelice od avio-kompanija koje su partneri Etihada, ali nisu isključene ni opcije drugih prevoznika.

Naime, premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je da “bi možda bilo najbolje da se avion nabavi od indijske avio-kompanije” (Jet Airways).

“Kada budemo imali novca kupićemo nove avione za Er Srbiju, nećemo uzimati na lizing”, rekao je Vučić.

Premijer je istakao da je Er Srbija i sada “manje-više spremna” da uspostavi prvi dugolinijski let, ali da ima još posla da se uradi u pripremi Aerodroma.

Prema Kondićevim rečima aplikacija za let Beograd - Njujork je podneta, da tu nema ništa sporno i da očekuje da neko u SAD "svaki dan udari pečat" na dozvolu.

“6.novembra bilo je tačno 60 dana otkako smo aplicirali, očekujemo pečat svaki dan”, rekao je Kondić odgovarajući na pitanje da li postoji mogućnosti da vazduhoplovne vlasti SAD otežaju dozvole za letenje.

Kondić je još precizirao da će nacionali avio-prevoznik leteti preko okeana pet puta nedeljno, odnosno radnim danima, a da u danima vikenda na toj liniji putnici iz Beograda moći da lete sa kod šer partnerom Er Srbije - Er Belinom, preko Diseldorfa i Berlina.

Kondić je rekao da će za prekookeanske letove kompanija pokušati unapred da nabavi određenu količinu goriva po fiksnoj ceni.

“Mi nismo veliki dobavljač... pokušaćemo da u SAD uđemo tako da fiksiramo cenu goriva...", rekao je Kondić odgovrajući n apitanje novinara da li će Srbija moći da dobije povoljniju cenu goriva s ozbziorm na partnerstvo sa Etihadom.

Rezultati Er Srbije u odnosu na treći kvartal 2014. godine

· Povećanje ukupnih operativnih prihoda za 26 procenata, sa 68 miliona evra na 86 miliona evra

· Ukupan broj putnika je uvećan za 11 procenata, sa 820.453 na 913.135

· Kapacitet za prevoz putnika iskazan kao proizvod raspoloživog broja sedišta i ukupno pređenih kilometara (Available Seat Kilometers) iznosio je jednu milijardu

· Čarter brend Aviolet prevezao je 99.077 putnika

· Polasci letova na vreme uvećani za 8 procenata, sa 72 procenta na 80 procenata

· Kargo ostvario rast od 30 procenata i prevezao ukupno 865 tona tereta

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

110 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: