Lepo vreme pogodno za setvu pšenice

Pšenica u Srbiji biće posejana u optimalnom roku zahvaljujući lepom vremenu.

Srbija

Izvor: B92

Subota, 31.10.2015.

16:56

Default images
Foto: Sxc

Prvi put, ove godine srpski poljoprivrednici će sejati i hibridnu pšenicu.

Kao ozeblo sunce je Đurišić Mladen iz Sombora, čekao – ozeblo, jesenje sunce kako bi nastavio prekinutu setvu pšenice.

Oko 450 hektara pšenice je planirana površina samo na njegovim parcelama a uz to su i površine kod kooperanata koje seje uslužno.

Zahvaljujući preko 400 konja u mehanizaciji na polju , ogromnoj tanjirači od 7 tona preko 2 tona teškoj sejalici za direktnu setvu, postoje izgledi da će pšenica makar ovde biti posejana na vreme.

“Kiša je prekinula setvu sada rade punom parom , možda će i uspeti da završi na vreme, ako ostane ovako, za nedelju dana je sve gotovo”, kaže Đurišić direktor Vožda.

Kada se šezdesetih godina prošlog veka pojavio hibridni kukuruz , to je predstavljalo revoluciju što se tiče ratarstva. Stručnjaci smatraju da je još rano prognozirati kratkoročno koliko bi površina u Srbiji mogla da zauzme hibridna pšenica koja se praktično od pre 2 godine pojavila u svetu, međutim sigurno je da će prinosi biti drastično veći u odnosu na sorte.

Dugoročno verovatno je će se dogoditi što i sa hibridnim kukurzom koji se danas seje na gotovo 100% površina. Postupak dobijanja semenske hibridne pšenice koja nastaje od linije oca i linije majke je veoma složen, tako da je sva količina semena morala da se uveze iz Nemačke.

“To je nova stvar, seje se manje semena po hetkaru i ima puno prednosti, videćemo još ta će se dogoditi, radili su ispitivanja prošle godine gde se dobro pokazala”, kaže Milenko Abadžin, stručnjak za ratarstvo “To je novotarija ali njemu se to dopalo, očekuje da će se isplatiti .. “, kaže Đurišić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

17 h

Podeli: