Koliko su Hrvati do sada uložili u Srbiju?

Ambasador Hrvatske u Srbiji Gordan Markotić izjavio je da su preduzeća iz Hrvatske do sada investirale 700 miliona evra u Srbiju.

Srbija

Izvor: Tanjug

Subota, 31.10.2015.

15:29

Default images
(Foto: Thinkstock.com)

On je pozvao i firme iz Srbije da ulažu u Hrvatsku.

Markotić je prilikom nedavnog boravka u Ćupriji naveo da nije tačno da Hrvatska nije otvorena za firme iz Srbije.

Markotić je podsetio da je robna razmena dve zemlje za sedam meseci za oko 100.000.000 evra veća nego lane i objasnio to "bliskošću dva tržišta i okrenutosti jednog prema drugom".

"Trebalo bi više raditi na zajedničkom nastupu na trećim tržištima", rekao je Markotić.

Govoreći o talasu izbeglica iz Sirije, Avganistana i Iraka, Markotić je ocenio da su zemlje Zapadnog Balkana "žrtve sitauacije sa emigrantima".

"Upali smo u probleme koje niko od nas nije prouzrokovao", ocenio je Markotić i dodao da bi zima mogla doneti nove nedaće s obzirom da je situacija u Siriji veoma komplikovana.

"I Srbija i Hrvatska su do sada bile tranzitne zemlje za migrante, ali posle sastanka u Briselu verovatno ćemo jedan deo migranata morati da zbrinemo za neko razdoblje i tu će biti nužna saradnja Hravatske i Srbije", rekao je ambasador.

On je pohvalio dobru sardnju policije Hravstke i Srbije na terenu, posebno posle razgovora ministara unutrašnjih poslova dve zemlje.

Predsednik Hrvatskog poslovnog kluba u Srbiji Mirko Babić istakao je da u Srbiji posluje 200 kompanija iz Hrvatske i da je robna razmena premašila milijardu evra godišnje.

Podsećajući na nedavno zatvaranje granice od strane Hrvatske, Babić je pozvao političare da "ne stvaraju probleme gde ih nema" i ocenio da je prošlo "vreme nesporazuma".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: