Rusi nisu kupili ni kuću u Srbiji

Rusi trenutno troše manje novca za kupovinu nekretnina u inostranstvu. Nije bilo nijednog zahteva za kupovinu u Srbiji.

Srbija

Izvor: SEEbiz

Petak, 30.10.2015.

08:48

Default images
(Foto: Thinkstock.com, ilustracija)

Rusi sada troše dvostruko manje novca za kupovinu nekretnina u inostranstvu. Prema podacima Centralne banke, u drugom kvartalu 2015. godine potrošeno je 229 miliona dolara što je manje nego 2014. godine u istom periodu.

Najveće agencije za trgovinu nekretninama potvrđuju da je potražnja sve manja. Kako navodi agencija Knight Frank, nekretnine u inostranstvu ove godine su za 30 odsto manje tražene nego prošle godine. Agencija Kalinka Group ističe da postoji gradacija u opadanju zanimanja. Naime, znatno manje se kupuju jeftiniji objekti (za 30-60%, u zavisnosti od vrste objekta), dok je potražnja skupih nekretnina opala samo za 15%.

Kriza je primorala građane Rusije da bolje razmisle pre nego što kupe nekretninu u inostranstvu. Sada se oni pre svega zanimaju za objekte koji se mogu iskoristiti kao investicija (na primer, izdati u zakup). To su mesta za parking, sobe u hotelima, stanovi za izdavanje, studentski apartmani i poslovni prostor.

Kupovina orijentisana na investicije uglavnom je usmerena na Evropu, gde su cene nekretnina prestale da rastu.

"Sada dobijamo daleko manje porudžbina u" suvom centru "evropskih glavnih gradova - Londona, Madrida, Pariza, Berlina ili Beča. Sada je oko 70% porudžbina vezano za nekretnine koje mogu sačuvati kapital ili doneti prihode", kaže Marina Kuzmina, direktor za inostrane nekretnine u agenciji Knight Frank.

"Pažnju investitora privlače uglavnom stabilna tržišta sa snažnom ekonomijom", potvrđuje Julija Očinjikova, direktorka odeljenja za strane nekretnine u agenciji IntermarkSavills.

Prema njenim rečima, kupce pored objekata za iznajmljivanje privlače i planovi vezani za rekonstrukciju ili novu izgradnju.

Svi tržišni akteri ističu da se objekti za dalje investiranje najviše kupuju u Nemačkoj. U toj zemlji su posebno popularne zgrade sa stanovima za izdavanje ili zasebni stanovi.

"U zavisnosti o statusu i lokaciji objekta prihod bi mogao iznositi 5-12% na godišnjem nivou", objašnjava Ekaterina Rumjanceva, predsednica saveta direktora kompanije Kalinka Group.

Kada je reč o zemljama u kojima su Rusi ove godine ipak kupili nekretnine namenjene za odmor, Grčka je tu izbila među 10 najpopularnijih. Do sada je najpopularnija bila rivijera Španije. Na kraju drugog kvartala 2015. godine Rusi su pali na sedmo mesto liste stranaca rangiranih po broju kupljenih nekretnina u Španiji, o čemu svedoči statistika lokalne Registracijske službe.

Potražnja nekretnina u Grčkoj i na Kipru porasla je otprilike za 50%, ističe Marina Kuzmina iz agencije Knight Frank. Prema rečima trgovaca nekretninama, u Grčkoj se najviše traže elitni stanovi, jer su oni zbog krize znatno pojeftinili. Otkako je 2009. godine u Grčkoj počela kriza, cene elitnih nekretnina pale su u proseku za 50%, dok su nekretnine srednje i niže klase pojeftinile za 20-30%.

"Ranije je vila u Grčkoj koštala oko 20 miliona evra, a danas zbog krize u ovoj zemlji ona košta 12 miliona evra", navodi primer Kuzmina. Rusi koji ostvaruju prihode u rubljama sada su manje zainteresovani za jeftinije nekretnine, jer im je njihovo održavanje zbog devalvacije sve teže i skuplje.

Većina pravaca u kojima je prethodnih godina beležen nagli rast zanimanja više nije aktuelna. Prema podacima agencije Tranio, broj zahteva za kupovinu nekretnina u Bugarskoj tokom ove godine je četvorostruko manji, a u Hrvatskoj je dvostruko manji nego ranije. Nije bilo nijednog zahteva za kupovinu nekretnina u Srbiji.

Egzotični pravci takođe nisu više popularni.

"Tajland ili Vijetnam, gde su se Rusi ranije voleli da se odmaraju i kupuju stambeni prostor, danas se ne mogu pohvaliti obiljem ruskih vlasnika", kaže Igor Indriksons, menadžer za investiranje u nekretnine u agenciji Indriksons.

"Azijska imovina ne može više da konkuriše evropskim zbog malih prihoda od nekretnina, a isto zbog ekonomskih problema koje već oseća i Kina".

Dvostruko je manji broj i onih koji u SAD-u žele steći nekretnine pogodne za investiranje. Tu je do izražaja došlo nekoliko faktora, a jedan od njih je velika udaljenost Amerike i visoki porezi, objašnjavaju trgovci nekretninama. Broj zahteva u Ujedinjenim Arapskim Emiratima je takođe smanjen, ali tamo ih i inače nije bilo mnogo u poređenju sa drugim zemljama, ističu predstavnici agencije Tranio.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: