Radnici "Zastava kamiona" masovno odlaze

Kragujevac -- Od 242 radnika fabrike "Zastava Kamioni" otpremnine je uzelo njih 165, a tužbe zbog neisplaćenih zarada do rešavanja statusa firme "zamrzlo" je 130 radnika.

Izvor: Tanjug
Podeli

"Imamo još pet radnika, koji se ranije nisu izjasnili za socijalni program a sada su izrazili želju za dobrovoljni odlazak uz otpremnine, tako da će zajedno sa njima preduzeće napustiti 170 zaposlenih", izjavio je direktor fabrike "Zastava Kamioni" Zoran Adzić.

Prema njegovim rečima, tužbe protiv preduzeća zbog neisplaćenih zaostalih zarada zamrzlo je, do rešavanja statusa firme, 130 radnika i o tome su fabrici dostavili potvrde, kako bi mogle da im se isplate otpremnine.

U Sindikatu fabrike, ranije je Tanjugu rečeno, da su se radnici u većini odlučili za opciju 200 evra po godini staža, kao i za opciju trećina bruto plate po godini staža plus isplata nadoknade, dok su na evidenciji nezaposlenih, za tri, šest ili devet meseci u zavisnosti od godina staža.

Najslabije interesovanje je za treću opciju, koja predviđa šest prosečnih bruto zarada za zaposlene sa 15 i više godina staža, što iznosi oko 366.000 dinara.

Za dobrovoljni odlazak iz fabrike, uz socijalni program, u maju se izjasnio 191 radnik.

Vlada Srbije je, krajem prošlog meseca, fabrici kamiona uplatila 123 miliona dinara za realizaciju socijalnog programa, a Agencija za privatizaciju je pre dve sedmice objavila poziv za prikupljanje pisama o zainteresovanosti za učešće u nadmetanju za kupovinu tog preduzeća.

Vesti

strana 1 od 284 idi na stranu