Polovnjake koje neće Evropa uvozimo mi

Skandal sa Folksvagenom, zbog lažiranja podataka o izduvnim gasovima, neće imati uticaj na srpsko tržište, jer je u pitanju veoma mali broj tih vozila.

Srbija

Izvor: Tanjug

Sreda, 30.09.2015.

16:38

Default images
Foto: Thinkstock.com

Milan Vukasović, predsednik Srpske asocijacije uvoznika vozila i delova, rekao je da je u prvih osam meseci ove godine u Srbiji prodato nešto više od 14.100 novih automobila, što je za oko dva odsto više nego u istom periodu 2014. i izrazio očekivanje da će 2015. prekinuti negativan trend prodaje automobila u Srbiji, koji je prisutan od 2008. godine.

"Što se tiče skandala sa Folksvagenovim vozilima, mislim da to neće imati preterani uticaj na naše tržište, s obzirom da se radi o veoma malom broju automobila. Ne znamo još tačan podatak i očekujemo ovih dana da ga dobijemo od predstavnika Folksvagena", kazao je Vukasović na Beogradskom sajmu, gde je održana sednica Grupacije ovlašćenih uvoznika vozila i delova Privredne komore Srbije.

On je istakao da se u svakom slučaju radi o zanemarljivom broju automobila i da će ta ekološka šteta "po starom dobrom običaju renomiranih proizvođača" biti nadoknađena zamenom softvera.

"Verovatno će država Srbija pokrenuti, u ekološkom smislu, nekakav predlog za nadoknadu", dodao je Vukasović.

On je kazao da je Folksvagen renomirani nemački proizvođač, sa dokazanim kvalitetom i pouzdanošću automobila i da takav propust oko softvera za emisiju izduvnih gasova neće bitnije promeniti sliku o njegovim vozilima.

"To nije u radu i svakako će imati uticaja na imidž Folksvagenom, ali ne verujem da će bitnije uticati", dodao je Vukasović.

Govoreći o prodaji novih automobila u Srbiji, on je kazao da se očekuje da će ove godine biti prodato ukupno oko 20.000 novih automobila.

Državni sekretar u Ministarstvu privrede Miloš Petrović, koji je i predsednik Upravnog odbora kompanije Fijat Krajsler autmobili Srbija, rekao je da je to ministarstvo prepoznalo da je automobilska industrija vrlo važan segment i najveća investicija u Srbiji, pošto je više od dve milijarde evra investirano u automobilsku industriju od 2006. godine.

"Ako sagledamo važnost proizvođača automobila i njihovih kompanija, videćemo da su, preko direktnih investicija ili zastupnika, ovde prisutni svi proizvođača iz automobilske industrije", naglasio je Petrović.

On je naveo da Ministarstvo privrede želi da im pokaže da je Srbija uređena zemlja i da je poreska politika takva da vredi doći u Srbiju i investirati.

"Neravnopravno su naplaćivane neke ekološke takse za nove, a nisu za polovne automobile i pokušavamo to da rešimo. Ne možemo imati najgore evro-normative za motore u Evropi", istakao je Petrović.

Prema njegovim rečima, za polovne automobile koji se uvoze u Srbiju trebalo bi najmanje da se traži Evro 4 standard, s obzirom na to da smo za proizvodnju novih odnosno Fijat uveli Evro 6 za nove.

"Ako proizvođača teramo da proizvodi Evro 6, a to je u Srbiji Fijat, ne možemo da dozvoljavamo da se ovde uvozi ono što Evropa neće", poručio je Petrović.

On je dodao da država mora da pomogne auto-industriji, jer će tako proizvođači automobila videti da je ovo dobro privredno okruženje sa stabilnim uslovima i da mogu ovde dugoročno da posluju.

Na sednici Grupacije su, u prisustvu predstavnika više ministarstava, razmatrani problemi koje uvoznici imaju po pitanju registracije, jer je ključni kriterijum kubikaža, problemu PDV-a, naplate ekološke takse, nelojalne konkurencije odnosno polovnim automobilima koje neograničeno uvoze fizička lica i drugim problemima.

Sednici je prisustvovao i v.d. direktor Agencije za bezbednost saobraćaja Milan Božović koji je najavio pomoć uvoznicima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

68 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: