Položen kamen temeljac za Beograd na vodi (FOTO)

U Beogradu je obeležen početak izgradnje prve dve stambene kule iz projekta Beograd na vodi koji treba da bude realizovan u roku od 30 godina.

Srbija

Izvor: Beta

Nedelja, 27.09.2015.

17:14

Default images
Foto: Tanjug

Kamen temeljac položili su Aleksandar Vučić i član Upravnog odbora kompanije iz Ujedinjenih Arapskih Emirata Igl Hils, Muhamed Alabar.

Uz kamen temeljac premijer Vučić i Alabar ubacili su i "vremensku kapsulu" s porukama, a zatim su i bacili prve lopate čime su označili početak gradnje projekta Beograd na vodi.
Foto: Tanjug
Vučić je pre polaganja kamena temeljca zahvalio šeiku Muhamedu iz UAE i Muhamedu Alabaru što su podržali tu veliku investiciju, kao i gradonačelniku Beograda Siniši Malom koji je obezbedio uslove da počne realizacija projekta Beograd na vodi i "pomerio stvari sa mrtve tačke na kojoj su u stajale 70 godina".

On je istakao da će na lokaciji Beograda na vodi biti izgrađeno više od dva miliona stambenog, poslovnog i komercijalnog prostora, a radiće domaće firme i zaposliti desetine hiljada radnika.
Foto: Tanjug
U prvoj fazi, kako je naveo, biće uloženo 300 miliona evra i strateški partner iz UAE neće biti vlasnik zemljišta sve dok ne izgradi ono što je ugovoreno.
Foto: Tanjug
Ukazao je na doprinos projekta Beograda na vodi ekonomiji Srbiji, pre svega turizmu Beograda, koji za deset godina treba da "prestigne" Budimpeštu po broju turista.

Muhamed Alabar je kazao da će biti sačuvano nasleđe na lokaciji Beograd na vodi i dodao da će ubrzo posle početka izgradnje stambenih kula početi da se gradi i luksuzni hotel sa znakom W, što će dati novi kvalitet Beogradu.
Foto: Tanjug
On je rekao da svojim ranijim projektima garantuje da će biti urađeno ono što je i ugovoreno, naglašavajući da se nada da će iznenaditi građane i da će da će ono što će videti na lokaciji Beograda na vodi biti bolje nego što je obećao.

Obeležavanju početka izgradnje prvih objekata na lokaciji Beograda na vodi prisustvovali su republički i gradski čelnici i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.
Foto: Tanjug
Dve stambene kule biće sagrađene, kako je planirano, u naredne dve i po godine i imaće 296 stanova na oko 60.000 kvadratnih metara. Prodaja stanova, registracijom zainteresovanih kupaca, počeće 3. oktobra, kada će se znati cena kvadratnog metra.
Foto: Tanjug
Ugovorne strane u projektu Beograd na vodi su Vlada Srbije, preduzeće Beograd na vodi iz Beograda i Belgrejd voterfront kapital investments kao stratateški partner i Al Mabar internešnel investment iz Ujedinjenih Arapskih Emirata kao garant. Po ugovoru, potpisanim krajem aprila ove godine, Vlada Srbije ima 32 odsto, a strateški partner Belgrejd voterfront kapital investments ima 68 odsto vlasništva u preduzeću Beograd na vodi, koje će formalno realizovati projekat. Stambeno-poslovni kompleks u okviru Beograda na vodi trebalo bi da bude izgrađen na 98 hektara zemljišta na desnoj obali Save, blizu centra grada, a vrednost projekta je 3,5 milijardi evra.
Foto: Tanjug
U ugovoru je navedeno da će delovi zemljišta biti dati u zakup firmi Beograd na vodi na 99 godina, bez naknade. Prednost pri izboru izvođača radova, po ugovoru, imaju kompanije iz Srbije, ako ponude isti uslove i kvalitet radova kao inostrane firme.
Foto: Tanjug
Srbija i Grad Beograd imaju obavezu da izgrade neophodnu komunalnu i saobraćajnu infrastrukturu do granica projekta Beograd na vodi. U ugovoru se navodi i da su se "članovi društva (Beograd na vodi) sporazumeli da nastoje da 50 odsto projetka bude realizovano u roku od 20 godina", a čitav projekat za 30 godina.
Foto: Tanjug
U vreme polaganja kamena temeljca za prve objekte na lokaciji Beograda na vodi protest su organizovale Demokratska stranka i Nova stranka, koje se protive tom zajedničkom poslu Vlade Srbije i investitora iz Ujedinjenih Arapskih Emirata jer smatraju da su ugovoreni uslovi na štetu Srbije.

Protestu je prusustvovalo nekoliko stotina građana koje je policija zadržala kod Brankovog mosta i sprečila da dođu do mesta polaganja kamena temeljca.
Foto: Tanjug
I građani okupljeni oko građanske inicijative "Ne da(vi)mo Beograd" danas su nedaleko od Glavne autobuske stanice u Beogradu izrazili protest zbog početka realizacije projekta Beograd na vodi.
Foto: Tanjug
Oni su planirali da se okupe ispred zgrade Geozavoda, gde je smešteno preduzeće "Beograd na vodi", a zatim pođu u protestnu šetnju do mesta gde će biti postavljen kamen temeljac, ali policija im to nije dozvolila.
Foto: Tanjug
.
Foto: Tanjug
.
Foto: Tanjug
.
Foto: Tanjug
.
Foto: Tanjug
.
Foto: Tanjug
.
Foto: Tanjug
.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

52 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: