BG na vodi: Konačno, ugovor u podne

Ugovor o projektu Beograd na vodi biće objavljen danas u podne na sajtu Vlade Srbije, saopštio je gradonačelnik Siniša Mali.

Srbija

Izvor: Tanjug

Nedelja, 20.09.2015.

10:51

Default images
Foto: Tanjug

Kako je gradonačelnik rekao, stekli su se uslovi za njegovo objavljivanje jer je postao pravosnažan, nakon što je Beograd završio raščišćavanje dela Savskog amfiteatra, a arapski investitor u četvrtak uplatio 20 miliona evra za realizaciju tog projekta.

Kamen temeljac, najavio je Mali na konferenciji za novinare u zgradi Beogradske zadruge, postaviće 27. septembra predsednik vlade Aleksandar Vučić i direktor IGL Hilsa Muhamed al Abar.

Datum je određen, dodao je Mali, jer se ove nedelje očekuje dobijanje građevinske dozvole, nakon što je sva dokumentacija predata Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Mali je napomenuo da će ugovor biti objavljen u celosti i da ništa neće biti sakriveno od građana.

On je napomenuo i da tokom naredne nedelje očekuje potpisivanje ugovora sa "renomiranim lancem hotela", čije ime nije otkrio novinarima, za izgradnju hotela sa pet zvezdica. "Takođe, u narednih nekoliko meseci, očekuje se ugovor sa još jednim lancem hotela", dodao je Mali.

On je napomenuo da će u izgradnji dve kule učestvovati domaće firme.

“Zaposlićemo domaću građevisnku industriju i otvoriti nova radna mesta", rekao je Mali navodeći da ceo projekat vredi 3,5 milijarde evra.

Obaveza naše strane, rekao je Mali, je da raščisti Savski amfiteatar, oko 100 hektara, i izvrši proces eksproprijacije, dok će investitor finansirati završetak projekta.

Podsećajući na odredbe ugovora, gradonačelnik je rekao da je Vlada Srbije vlasnik 32 odsto preduzeća Beograd na vodi, dok preostali udeo u vlasništvu ima arapski investitor.

Prema njegovim rečima, najmanje 50 odsto projekta mora da se završi u narednih 20 godina, dok je rok za završetak projekta 30 godina.

Mali je dodao da postoje tri faze raščicšćavanja, prva do sredine 2016. godine, druga do sredine 2017. i treća do kraja 2019. godine.

Do kraja 2019. godine trebalo bi da bude završena izgrađna stanice "Prokop" i izmeštena Glavna železnička stanica, rekao je Mali.

"Zemljište ne prodajemo, već ga dajemo u zakup na 99 godina, i naši interesi su potpuno zaštićeni", tvrdi gradonačelnik.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

46 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: