Zastavine prikolice ne mogu da se registruju

Beograd -- Više potrošača javilo se Nacionlanoj organizaciji potrošača (NOPS), sa problemom prilikom registracije prikolica proizvođača “Zastava Inpro“.

Izvor: B92
Podeli

Potrošači naime više ne mogu da registruju određene modele prikolica kupljenih 2013 i 2014. godine.

Problem je nastao zato što proizvođač (Zastava Inpro) nije na vreme pribavila Uverenje o ispunjenosti uslova o usaglašenosti sa propisima o homologaciji, a što je postojala obaveza po Zakonu o bezbednosti saobraćaja još 12.2.2013. stupanjem na snagu Pravilnika o ispitivanju vozila, objavljenog u Službenom glasniku.

Međutim, sistematske propuste čini i MUP i Agencije za tehnički pregled, koji su potpuno zanemarivši činjenicu da proizvođač nije uskladio dokumntaciju sa novim pravilnikom, čak 2 godine uredno registrovali prikolice koje nisu smeli da registruju.

Zbog toga su sada kupci tih priključnih vozila dovedeni u zabludu jer je očigledno da proizvod koji su kupili nema svojstva za redovnu uporebu. Zapravo, prodata im je roba koja je od starta imala skrivene nedostatke i koja je bila nesaobrazna, kako je definisano zakonima koji regulišu ovu materiju.

Prema rečima jednog od potrošača kome nisu bili u mogućnosti da izvrše tehnički pregled priključnog vozila, Auto moto savez Srbije ga je uputio na proizvođača, kako bi mu izdali potrebnu dokumentaciju, pri čemu je od potrošača zhtevano da on o svom trošku izvrši neophodne ateste i na taj način “plati tuđe greške”

Nedopustivo i skndalazno je da potrošači u Srbiji “plaćaju greške” proizvođača, prodavaca, MUP-a, Agencija za tehnički pregled i svih ostalih aktera ovog spornog slučaja, koji “prebacujući loptu u tuđe dvorište” sramno skidaju odgovornost sa sebe.

Vesti

strana 1 od 9687 idi na stranu