"Idemo dalje u reforme, u 17 tačaka"

Predsednik vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da očekuje privredni rast od dva odsto i više u idućoj godini.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 31.08.2015.

16:06

Default images
Foto: Tanjug

Vučić je, međutim, istakao da dalji rast zahteva dalje reforme, "na širokom frontu", u 17 tačaka.

"Od onoga što ćemo da preduzimamo u narednom periodu zavisiće visina onoga što ćemo moći da izdvojimo odmah za povećanje plata i penzija. Sve zavisi od nas i od onoga što ćemo da uradimo u narednih godinu dana, od rasta koji ćemo moći da generišemo", poručio je premijer u razgovoru s novinarima, pred Strateški forum na Bledu.

Vučić je rekao da je za 2016. prognoziran rast od 1,5 odsto, a da on očekuje da će biti dva i više procenata:

"Ono čemu mi težimo je da ide preko 2,5 i 3 odsto 2017. godini. Da bismo sve to imali moramo da preduzmemo teške reforme", poručio je on dodajući da se radi o sprovođenju 17 tačaka.

Prema njegovim rečima, u pitanju je "širok front":

"Široko će biti 'napadnut' sistem, od ekonomije, do stanja svesti u državi, a u cilju kompletnog 'ozdravljenja'".

"Brojevi nam u ovom trenutku idu dobro. Za iduću godinu moramo da obezbedimo dodatno smanjenje deficita, a ne da nam se poveća", ukazao je on.

To će, prema njegovim rečima, zahtevati dalje rezove i ozbiljnu posvećenost, te podršku cele nacije.

Povodom razgovora sa MMF-om, on je istakao da će druga revizija aranžmana proći bez primedbi, jer nemamo nikavih problema na "fiskalu".

Kada je reč o planiranom povećanju plata i penzija, Vučić je rekao da predstavnici MMF nisu time oduševljeni, ali da ih je umirio time što je rekao da ne želimo na bilo koji način da ugrozimo program, da preterujemo s tim.

"Smatramo da imamo širok prostor i mislim da smo u pravu kada o tome govorimo", zaključio je Vučić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

51 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

23 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: