Grad i stanari zajedno do lepših fasada

Beograd -- Gradonačelnik Beograda Siniša Mali izjavio je da se radi na izmenama Zakona o stanovanju kako bi Grad mogao da radi na rekonstrukciji fasada.

Izvor: Tanjug
Podeli

Time će srpska prestonica izgledati mnogo lepše, rekao je.

"Nama zakon to u ovom trenutku ne dozvoljava, tako da su vlasnici stanova u stvari vlasnici fasada", rekao je Mali, ističući da mu je cilj da Beograd bude mnogo, mnogo lepši - njegove ulice, parkovi, vrtići, ali i fasade.

Govoreći o uredjenju fasada, gradonačelnik je podsetio da je iz budžeta izdvojeno 35 miliona dinara za projekat rekonstrukcije 80 fasada na kulturno istorijskim spomenicima i zgradama koje su pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika kulture.

"Kada završimo te projekte, mi ćemo, što iz budžeta, što kroz sredstva donatora, gledati da te zgrade i rekonstruišemo na pravi način", rekao je Mali, koji je kao primer naveo objekat u Njegoševoj - kuću pukovnika Elezovića.

Podsećajući i na rekonstrukciju Beogradske zadruge, Mali je rekao da su to konkretni primeri kako nadležni u Gradu žele da se bave fasadama, kojima se, tvrdi, niko nije bavio dve decenije unazad.

"Zato postoji problem kada fasade krenu da padaju ili kada dodju gosti u Beograd i kažu 'ovo su stvarno lepe i važne zgrade, zar ne mogu da izgledaju lepše'", naveo je Mali.

strana 1 od 298 idi na stranu