Čajetina: Spor s ministarstvom oko zemljišta

Čajetina -- Pitanjem vlasništva nad više od 2 hiljade zlatiborskih hektara otvoren je sukob između opštine Čajetina i ministarke Zorane Mihajlović.

Izvor: B92
Podeli

Dok opštinari tvrde da država poklanja svoje zemljište, ministarstvo obećava da će ispitati sve radnje u raspolaganju i korišćenju tog zemljišta, ali ne i da će ukinuti doneto rešenje.

Od kad je Zlatibora njegovi zeleni hektari su u rukama države. Da li je sada došlo neko drugo vreme?

Čajetinu je uzdrmalo rešenje Ministarstva građevine po kome će bez naknade privatizovani PK Zlatibor upisati svojinu nad 2.213 hektara.

“Sada su dobili na poklon 4 miliona evra i indirektno više ako ostane na snazi sva pravna sredstva i boriti se obavestili premijera predsa i da razgovaraju s ministarkom“, naveo je Milan Stamatović, predsednik opštine Čajetina.

Objašnjenje nadležnog ministarstva da je PK Zlatibor upisan na tom zemljištu daleke 69.-te i da privatizacijom to nije osporeno, u Čajetini se ne prihvata kao opravdano.

DSS zahteva istragu.

“Za nas je neprihvatljivo da se jednim potpisom poklanja tako vredna imovina, a posebno interesantan termin je to rešenje doneto samo nekoliko dana pre stupanja na snagu zakona o konverziji“, rekao je direktor TO Zlatibor - DSS Čajetina Arsen Đurić.

Izgleda da je borba koju opština najavljuje već počela. U nadležnom ministarstvu kažu da je prvi čovek Čajetine Milan Stamatović ometao njihove službenike tokom nadzora rada lokalne geodetske uprave, tako što je, kako stoji u saopštenju, u pratnji medija nenajavljeno ušao u katastar.

“Upozoravamo javnost da ovakvim postupcima predstavnici opštine Čajetina pokušavaju da direktno utiču na tok i ishod postupka, narušavajući pravnu sigurnost u postupku upisa prava svojine nad zemljištem. Vlasništvo nad zemljištem ne utvrđuje se u medijima, već pred nadležnim institucijama. Da bi se osiguralo poštovanje zakona u predmetima PK „Zlatibor“, Ministarstvo će ispitati sve radnje u raspolaganju i korišćenju celokupnog zemljišta ko god da su bili akteri u postupku“, saopštilo je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Stamatović odgovara da je medije poveo da bi zabeležili, kako kaže, pristojnu posetu i zahvalnost opštine geodetskoj upravi što je stala na stranu pravde. Negira da je bilo pritisaka na službenike Ministarstva.

“Mi smo se i njima obratili i zahvali ako su u nameri da ponoste resenje i pristojno izasli i zahvalili na podršci“, naveo je Stamenković.

Sporni zlatiborski hektari obuhvataju poljoprivredno, ali i građevinsko zemljište, pa i parcele koje su predmet restitucije. Kako saznajemo, PK Zlatibor pripada privatnoj kompaniji Master Frigo sa sedištem u Beogradu. Vlasnik te firme Radoje Cvetić nam je u telefonskom razgovoru poručio da je laž to da se njemu nešto poklanja. On kaže da je pre tri godine kupio PK Zlatibor i da ne namerava da zemljištu na kome već decenijama pasu krave, menja namenu.

strana 1 od 298 idi na stranu