Hrast skroz truo, trojica ga sekla sat i po FOTO

Radnici koji su posekli hrast na Savincu, drvo-zapis staro više od 600 godina, kažu da su drvo sekli sat i po i da je unutrašnjost stabla poprilično trula.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 23.07.2015.

11:32

Default images
Foto: Aleksandra Milovanoviæ

Kako su radnici izjavili za agenciju Beta, sečenje je počelo u pet časova, a završeno u 6.30 kada je hrast oboren, a meštani im nisu pravili nikakve probleme.

Dvojica radnika nisu želela da kažu svoja imena, a Dragan Jovčić (53) iz Belanovice kod Ljiga je rekao da su radili sa tri testere i da nikada u radnom veku veći hrast nije odsekao.

"Nemam nikakvih predrasuda što sam ovo učinio niti strahujem za posledice jer su crkveni velikodostojnici dali saglasnost da se odseče, a za 20 godina bi se i sam osušio", rekao je Jovčić.
Foto: Aleksandra Milovanoviæ
Ogroman panj je u sredini potpuno istrulio i niko od građana ne želi da dođe da ga vidi. Radnici raskrčuju teren kako bi mehanizacija azerbejdžanske firme "Az Virt" nastavila izgradnju na Koridoru 11.
Foto: Aleksandra Milovanoviæ
Izgradnja autoputa Beograd-Južni Jadran, na trasi od Ljiga do Preljine, je stigla do hrasta na 150 metara sa obe strane, zbog čega su radovi bili obustavljeni.
Foto: Aleksandra Milovanoviæ
Predsednik Mesne zajednice Miliša Nikolić je rekao da je hrast bio "zapis" i predstavljao je svetinju kraj koje su vekovima vršeni obredi.
Foto: Aleksandra Milovanoviæ
On je dodao da ga nisu posekli "ni Turci, ni komunisti", ali je "pao na dan Svetih 45 mučenika iz Nikopolja, 23. jula".

Radnici su agenciji Beta kazali da su iz firme "Art pres" iz Beograda, koje je anažovalo građevinsko preduzeće "Planum". Međutim, beogradsko preduzeće Art-pres negiralo je da su njegovi radnici učestvovali u seči hrasta na gradilištu auto-puta kod Gornjeg Milanovca. U pismu Beti, firma Art-pres navela je da je jedina u Srbiji registrovana pod tim imenom i da se bavi štampom, vezom, gravurom, reklamnim materijalom i radnom odećom.

odsecen Hrast u selu Savinac, star više od 600 godina

Posted by Aleksandra Milovanovic on четвртак 23. јул 2015.
.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

351 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

19 h

Podeli: