Hrast skroz truo, trojica ga sekla sat i po FOTO

Gornji Milanovac -- Radnici koji su posekli hrast na Savincu, drvo-zapis staro više od 600 godina, kažu da su drvo sekli sat i po i da je unutrašnjost stabla poprilično trula.

Izvor: Beta
Podeli

Kako su radnici izjavili za agenciju Beta, sečenje je počelo u pet časova, a završeno u 6.30 kada je hrast oboren, a meštani im nisu pravili nikakve probleme.

Dvojica radnika nisu želela da kažu svoja imena, a Dragan Jovčić (53) iz Belanovice kod Ljiga je rekao da su radili sa tri testere i da nikada u radnom veku veći hrast nije odsekao.

"Nemam nikakvih predrasuda što sam ovo učinio niti strahujem za posledice jer su crkveni velikodostojnici dali saglasnost da se odseče, a za 20 godina bi se i sam osušio", rekao je Jovčić.

Ogroman panj je u sredini potpuno istrulio i niko od građana ne želi da dođe da ga vidi.

Radnici raskrčuju teren kako bi mehanizacija azerbejdžanske firme "Az Virt" nastavila izgradnju na Koridoru 11.

Izgradnja autoputa Beograd-Južni Jadran, na trasi od Ljiga do Preljine, je stigla do hrasta na 150 metara sa obe strane, zbog čega su radovi bili obustavljeni.

Predsednik Mesne zajednice Miliša Nikolić je rekao da je hrast bio "zapis" i predstavljao je svetinju kraj koje su vekovima vršeni obredi.

On je dodao da ga nisu posekli "ni Turci, ni komunisti", ali je "pao na dan Svetih 45 mučenika iz Nikopolja, 23. jula".

Radnici su agenciji Beta kazali da su iz firme "Art pres" iz Beograda, koje je anažovalo građevinsko preduzeće "Planum". Međutim, beogradsko preduzeće Art-pres negiralo je da su njegovi radnici učestvovali u seči hrasta na gradilištu auto-puta kod Gornjeg Milanovca. U pismu Beti, firma Art-pres navela je da je jedina u Srbiji registrovana pod tim imenom i da se bavi štampom, vezom, gravurom, reklamnim materijalom i radnom odećom.

odsecen Hrast u selu Savinac, star više od 600 godina

Posted by Aleksandra Milovanovic on четвртак 23. јул 2015.

.

strana 1 od 298 idi na stranu