Od 2016. samo "evro 6", skače cena polovnjacima

Nova uredba Vlade Srbije o uvozu novih i polovnih automobila s višim "evro standardima" motora stupiće na snagu od sledeće godine, saznaju Večernje novosti.

Srbija

Izvor: Veèernje novosti

Sreda, 22.07.2015.

10:46

Default images
Foto: Tanjug, AP

Tako će umesto dosadašnje norme "evro 5" za uvoz novih automobila biti propisana "evro 6", dok će za uvoz polovnih vozila, umesto dosadašnje "evro 3" važiti "evro 4" oznaka motora.

To znači da će dileri polovnih automobila u Srbiji morati da prodaju najnovija vozila, bez čuvenih rasprodaja vozila s lagera, koja ispunjavaju stroge ekološke kriterijume Evrope, dok će uvoznici polovnih automobila moći da pazare samo ona koja su proizvedena nakon 2005. kada je na snagu stupio normativ "evro 4". To će dovesti do poskupljenja polovnih automobila, ali stručnjacima smatraju da ono neće biti drastično, jer cene ovih vozila na prezasićenom evropskom tržištu svakodnevno padaju.

“Nemamo još zvaničnu potvrdu pooštravanja ovih normi, ali smo stopostotno sigurni da će norma za nove automobile biti "evro 6"”, kaže Milan Vukasović, predsednik Srpske asocijacije uvoznika novih automobila i delova.

Uvoznici novih automobila su se već pripremili i od Nove godine će svi nabavljati vozila sa "evro 6" standardom.

“Mi smo od nadležnih tražili, da kada je uveden "evro 5" standard za nove automobile, bude podignuta i norma za polovnjake na "evro 4" i da razlika, kao svuda u Evropi, bude samo u jednom stepenu”, priča Vukasović.

Taj predlog nije prošao pa je nastavljen uvoz polovnjaka koji su proizvedeni još 1999. i 2000. godine.

“I sada bi bilo logično da se usvoji “evro 5” standard za uvoz polovnih vozila, ali I sa “evro 4“ normom, bar privremeno bi bili zadovoljni jer je reč o automobilima mlađim bar pet godina od ranijih”, kaže Vukasović.

Jasno je da je Vlada Srbije veoma oprezna kada je uvođenje eko normi u ovoj oblasti u pitanju s obzirom na platežnu moć našeg stanovništva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

85 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: