"Letovanja i radovi se poklapaju u celoj Evropi"

Turistička i građevinska sezona se poklapaju u celoj Evropi, a za desetak dana ćemo rešiti problem hrasta na Koridoru 11, rekla je ministarka Zorana Mihajlović.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 20.07.2015.

16:43

Default images

Ona je gostujući u Kažiprstu rekla da se nada da će uskoro doći do spajanja preduzeća Putevi Srbije i Koridori, kao i da će se zakonskim merama propisati načini za borbu protiv sive ekonomije u saobraćaju.

Pitanje radova na autoputevima postavilo se kada su se nedavno pojavile velike saobraćajne gužve kod Umčara.

“Sve je po planu, radi se celo leto, rade se ozbiljne rekonstrukcije. Ono što je dobro, vikendom će se prekidati radovi, ali će se ostalih dana raditi. Moramo da radimo mnogo više, ugovoreni su poslovi da bismo imali bezbedan autoput. Svuda u Evropi se građevinska i turistička sezona poklapaju, nismo mi posebni. Nije prijatno, ali moramo da izdržimo“, kaže Mihajlovićeva.

Na pitanje kada će biti spojena preduzeća Putevi Srbije i Koridori, ministarka je rekla da se nada da će do tog trenutka doći.

“Što se tiče Ministarstva saobraćaja, mi smo završili sve, očekujemo da će Skupština Koridora biti organizovana, a to kontroliše Ministarstvo privrede. Naš zadatak je da radovi idu na vreme, a u toku ove godine su svi putevi rekonstruisani u roku. Putevi Srbije i Koridori ne rade isti posao, ima preklapanja u određenim delovima i to je bio razlog za inicijativu spajanja. Nadam se da će do tog trenutka doći“, dodaje Mihajlovićeva.

Prema njenim rečima, zakonskim merama će se regulisati pitanje sive ekonomije.

“Pripremamo zakone o putničkom i teretnom saobraćaju i to na inicijativu prevoznika. Oformljena je radna grupa koja je analizirala stanje i ustanovila da se gubi 100 miliona evra. To je veliki novac, a sami prihodi u drumskom saobraćaju iznose milijardu i po evra. Cilj je regulisanje preduzeća koja nisu registrovana, a obavljaju prevoz, a druga su ona koja su registrovana, a ne prijavljuju prihode ili rade na crno. Rezultat bi bio da u svakoj akciji inspekcije ima manje nelegalnih prevoznika. Teško je iskoreniti sivu ekonomiju, ali moramo da počnemo“, navodi Mihajlovićeva.

Kada je u pitanju hrast na Koridoru 11, potpredsednica Vlade Srbije rekla je da postoje teme kojima do sada niko nije hteo da se bavi.

“Nadam se da ćemo uskoro rešiti pitanje hrasta i kamenorezačke radnje kao što smo rešili pitanje bazilike koja nije zatrpana, kao što se piše, već konzervirana. U dogovoru sa meštanima i nadležnima rešiće se pitanje drveta hrasta koje je bolesno, a u porti crkve će biti zasad hrastovine. Pitanje hrasta biće rešeno za desetak dana“, zaključila je Mihajlovićeva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: