Kredit stiže na naplatu, a šeika nema

Sivac -- Poljoprivrednom preduzeću "Bačka" u Sivcu neočekivano je zapretio stečaj, što je zabrinulo 64 zaposlena zbog mogućnosti da završe na birou rada.

Izvor: Večernje novosti
Podeli

I to uprkos tome što firma dobro posluje i na računu ima dovoljno novca za plate i izmirivanje svih obaveza.

Pokretanje stečaja najavljeno je posle 30. juna, kad ističe rok za vraćanje kredita od sedam miliona evra, koji je "Bačka" podigla da bi isplatila manjinske akcionare i tako omogućila da više od 2.000 hektara njenih oranica i isto toliko državne zemlje, koju je obrađivala, pređe u posed arapske firme "Al Ravafed".

Predstavnici sindikata su o vraćanju kredita i nagoveštenom stečaju razgovarali sa trojicom direktora "Bačke", od kojih dvojica zastupaju državni kapital. Treći, izvršni član Odbora direktora "Bačke", Miladin Ačanski, napominje da su se stavovi sindikata i rukovodstva preduzeća poklopili u zahtevu da se kredit "Bačke" konvertuje u akcije, posle čega bi država, koja sad raspolaže sa 70 odsto kapitala sivačkog kombinata, bila njegov potpuni vlasnik. "Namenski kredit za isplatu manjinskih akcionara je nametnut, a ako država ne pomogne, "Bačka" bi bila oterana u likvidaciju. Pokretanje stečaja moglo bi da bude zaštitna mera utoliko što bi "Bačkoj" bio određen duži rok, od nekoliko godina, za vraćanje kredita na rate, što bi firmu održalo u životu. Ipak je najbolje da se kredit pretvori u državni kapital", ističe Ačanski.

Kompanija iz Abu Dabija podmirila je dug "Bačke" od 16,4 miliona evra, koji je ostao posle raskida privatizacije sa većinskim vlasnikom Miletom Jerkovićem.

U "Al Ravafed" prešla su 52 radnika "Bačke", a 64 je nastavilo da radi u ostatku preduzeća sa 1.450 hektara obradive zemlje, koju Arapi nisu uzeli zbog neraščišćenih imovinsko-pravnih odnosa na tim parcelama.

Verovalo se da će kredit, koji je za isplatu manjinskih akcionara uzet od Fonda za razvoj Srbije, biti vraćen kad bude privatizovan i drugi deo sivačkog kombinata. Ispostavilo se, međutim, da je to kredit na šest meseci, čija otplata nije uslovljena prodajom ostatka "Bačke".

"Taj kredit nije uzet za unapređenje proizvodnje u ostatku preduzeća, nego za realizaciju državnog projekta sa kompanijom iz UAE. Zašto bi "Bačka" morala da ga vrati? Od nas je zatraženo da napišemo program izlaska iz novonastale situacije, u koju je "Bačka" gurnuta. Ne znamo koji su državni organi doneli odluku da se "Bačka" optereti kreditom za isplatu manjinskih akcionara", kaže predsednik sindikata "Nezavisnost" u sivačkom kombinatu Mlađen Svrkota.

Svrkota naglašava da "Bačka" ima više od 250 miliona dinara na računu i oko 140 miliona potraživanja, što joj omogućava da zdravo posluje, ali nije dovoljno za vraćanje kredita. "I da se ostvari najcrnji scenario, sreća je što imovina preduzeća premašuje vrednost kredita", kaže Svrkota.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 307 idi na stranu