Kredit stiže na naplatu, a šeika nema

Poljoprivrednom preduzeću "Bačka" u Sivcu neočekivano je zapretio stečaj, što je zabrinulo 64 zaposlena zbog mogućnosti da završe na birou rada.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 11.06.2015.

09:27

Default images
Foto: Freeimages

I to uprkos tome što firma dobro posluje i na računu ima dovoljno novca za plate i izmirivanje svih obaveza.

Pokretanje stečaja najavljeno je posle 30. juna, kad ističe rok za vraćanje kredita od sedam miliona evra, koji je "Bačka" podigla da bi isplatila manjinske akcionare i tako omogućila da više od 2.000 hektara njenih oranica i isto toliko državne zemlje, koju je obrađivala, pređe u posed arapske firme "Al Ravafed". Kompanija iz Abu Dabija podmirila je dug "Bačke" od 16,4 miliona evra, koji je ostao posle raskida privatizacije sa većinskim vlasnikom Miletom Jerkovićem.

U "Al Ravafed" prešla su 52 radnika "Bačke", a 64 je nastavilo da radi u ostatku preduzeća sa 1.450 hektara obradive zemlje, koju Arapi nisu uzeli zbog neraščišćenih imovinsko-pravnih odnosa na tim parcelama.

Verovalo se da će kredit, koji je za isplatu manjinskih akcionara uzet od Fonda za razvoj Srbije, biti vraćen kad bude privatizovan i drugi deo sivačkog kombinata. Ispostavilo se, međutim, da je to kredit na šest meseci, čija otplata nije uslovljena prodajom ostatka "Bačke".

"Taj kredit nije uzet za unapređenje proizvodnje u ostatku preduzeća, nego za realizaciju državnog projekta sa kompanijom iz UAE. Zašto bi "Bačka" morala da ga vrati? Od nas je zatraženo da napišemo program izlaska iz novonastale situacije, u koju je "Bačka" gurnuta. Ne znamo koji su državni organi doneli odluku da se "Bačka" optereti kreditom za isplatu manjinskih akcionara", kaže predsednik sindikata "Nezavisnost" u sivačkom kombinatu Mlađen Svrkota.

Svrkota naglašava da "Bačka" ima više od 250 miliona dinara na računu i oko 140 miliona potraživanja, što joj omogućava da zdravo posluje, ali nije dovoljno za vraćanje kredita. "I da se ostvari najcrnji scenario, sreća je što imovina preduzeća premašuje vrednost kredita", kaže Svrkota.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: