Srbija dobila prvi bitkoin bankomat

U Beogradu je zvanično pušten u rad prvi bitkoin ATM (bankomat) koji će se nalaziti u prostorijama jednog beogradskog restorana.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 10.06.2015.

13:49

Default images
Foto: Freeimages.com

Ovaj bankomat omogućava korisnicima kupovinu bitkoina za dinare.

Prvi automat za kupovinu ove valute, koji je premijerno predstavljen krajem prošle godine, od sinoć je dostupan svim zainteresovanim korisnicima koji žele da kupe bitkoine, ali i da se upoznaju sa kriptovalutom koja je već sada okrenula finansijsku industriju naglavačke.

Događaj je otvorio Mlađen Merdović, jedan od osnivača “Bitkoin asocijacije” koji istakao da je ovo samo prvi korak ka popularizaciji bitkoina u Srbiji.

Predsedavajući Bitkoin asocijacije, Aleksandar Matanović, izjavio je da se sada i zvanično pušta u rad prvi takav automat u Srbiji, ali i šire, te da ovo udruženje ima za cilj promociju i popularizaciju bitkoina ali i pravilne upotrebe ove valute.

“Želimo da pokažemo da bitkoin nije valuta kojom se služe prodavci droge i ljudi sa dubokog Interneta. U pitanju je jedna jako dobra i korisna stvar, koja nam može doneti mnogo benefita, a sa kojom se treba upoznati i čiji razvoj svakako treba pratiti”, istakao je Matanović.

Prvi bitkoin ATM u Srbiji transakcije obavlja preko domaćeg servisa EC District koji služi za otkup i prodaju bitkoina, a koji posluje već duže od dve godine. Iz organizacije ističu da se preko automata mogu isključivo kupovati bitkoini, te da se ne mogu prodavati.

Automat je prilagođen domaćoj valuti – dinarima, tako da se kupovina može izvršiti u apoenima od po 200, 500, 1000, 2000 i 5000 dinara. Automat ne vraća kusur, a pre kupovine potrebno pripremiti tačan iznos uplate.

Narodna Banka Srbije bitkoin i dalje ne posmatra kao valutu, te samim tim ne predstavlja telo koje reguliše njegovu razmenu tj. kupovinu i prodaju na prostoru Republike Srbije.

“Nismo čekali potvrdu Narodne Banke Srbije kako bismo pustili u rad prvi bankomat ovog tipa u Srbiji, već isključivo postupamo prema okvirima i definicijama koje je ova institucija propisala”, istakao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

23 h

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

9 h

Podeli: