Sertifikat - dokaz o poslovnom okruženju

Zemlje regiona moraju uložiti sve napore da postanu atraktivnije za ulaganja, ocenili su učesnici Jadranskog kongresa.

Srbija

Izvor: B92

Nedelja, 31.05.2015.

17:00

Default images
Foto: Freeimages.com

Jedan od prvih uslova je da opštinske i gradske administracije postanu efikasne kako investitori ne bi odustali već na prvom koraku.

Uređeni šalteri, brzo dobijanje dokumenata ili pomoć pri pokretanju posla trebalo bi da bude normalna pojava kada potencijalni ulagač uđete u opštinu. Ipak u regionu baš tu se kriju problemi.

Kako bi zaiteresovali investitore, 12 opština i gradova u regionu su prošle kroz višemesečni proces menjanja navika kako bi dobili Sertifikat opština sa povoljnim poslovnim okruženjem.

On služi da poslovni ljudi u regionu mogu da idu kroz opštine i očekuju istu infrastrukuturu, isti odnos administracije prema njima i želju da im se se izađe u susret

Radna snaga i obrazovni kadar su jedan od najozbiljnih aduta regiona prema oceni investitora i te podatke bi morali lako da dobiju. A svakako je najvažnije brzo dobijanje dozvola.

Sam sertifikat neće dovesti investitore, ali će, kako kažu, povećati šanse da se ulagač baš tu zadrži, da preuzmu dosta odgovornosti na sebe, urede maksimalno svoju administraciju i to će biti jedan jako dobar korak, s obzirom da to lokalnim samoupravama nedostaje.

Više o 50 gradova i opština u Srbiji, Bosni i Hercegovini, Makedoniji i Hravtskoj sada prolazi kroz proces sertifikcije, što bi i region mogao učiniti atraktivnim za ulaganja, ocenjeno je na Jadranskom kongresu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: