Mali: Prodajemo sve što zvrji prazno

Beograd -- Imovina Beograda, iako potencijalno predstavlja ogromno bogatstvo, sada je samo mrtav kapital koji pravi gubitke, ističe gradonačelnik Beograda Siniša Mali.

Izvor: Tanjug
Podeli

On je najavio da se do proleća iduće godine očekuje da Gradska uprava završi popis svih nekretnina u svom vlasništvu.

Tada će, dodao je, biti formirana jedinstvena evidencija sa brojem i kvadraturom objekata, njihovom vrednošću i statusom: jesu li izdati u zakup i kome. Zasad je poznato da je kao imovina grada evidentirana 12.561 nekretnina - 10.166 lokala i 2.395 stanova.

Do kraja godine biće objavljen oglas za prodaju viška gradskog poslovnog prostora. Za njega će, kao i za prestojeći javni poziv za Beobanku i stanove, važiti ista pravila: što se ne proda, biće ponovo ponuđeno, rekao je Mali. Gradonačelnik još kaže da se za mnoge nekretnine koje se izdaju ne kontroliše plaćanje zakupa, a još gora je situacija sa nepokretnostima koje "zvrje" prazne - samo u prošloj godini iz džepa poreskih obveznika izdvojeno je 4,2 milijarde dinara na ime njihovog održavanja. Taj novac će ići za tekuće održavanje gradske imovine, precizirao je Mali.

"Njihova ukupna vrednost iznosi 500 milijardi dinara, a ponešto će biti ponuđeno zakupcima ili kupcima već ove godine. Kada se kompletira uvid, prestonička vlast će proceniti od kojih nepokretnosti može da profitira davanjem u zakup, a ostatak će prodati", dodao je Mali.

Nekome to može da liči na "rasprodaju srebrnine", ali gradonačelnik uzvraća tvrdnjom da se gradu ne isplati održavanje tolikog prostora.

"Plaćanje komunalija za stanove i lokale pravi nam samo troškove. Da ne govorimo da objekti propadaju zbog neodržavanja i vremenskih nepogoda koje su posebno lane napravile veliku štetu. Za obnovu onoga što smo do sada evidentirali potrebno je oko četiri miliona evra, a mi taj novac nemamo. Od zakupa poslovnog prostora ove godine očekujemo prihod od 1,2 milijarde dinara. Taj novac će ići za tekuće održavanje gradske imovine", naglašava Mali.

Prema njegovim rečima, među do sada evidentiranim gradskim nepokretnostima nalazi se i 41 objekat u Srbiji, kao i nekoliko u regionu, poput vile na Bledu i nekretnine na Hvaru.

"Imovina u Hrvatskoj je predmet sukcesije, a što se tiče vile na Bledu, o njoj imamo svu dokumentaciju, ali još nismo odlučili šta ćemo s njom", rekao je Mali.

On je takođe rekao da će se, tek kada se završi procena vrednosti Omladinskog stadiona na Karaburmi, znati šta će se sa njim. "Nije nam potreban stadion i verovatno ćemo ga prodati, ali nećemo ga dati budžašto", dodao je Mali.

Gradonačelnik je, takođe, rekao da će sve nekretnine koje pripadaju javnim preduzećima, a nisu neophodne za njihovo poslovanje, grad staviti "pod svoju kapu".

Srbija

strana 1 od 295 idi na stranu