Konačno dogovor: Svi za "Žeželja"

Beograd -- U Železnicama Srbije danas su potpisana dokumenta o nastavku izgradnje Žeželjevog mosta na Dunavu u Novom Sadu.

Izvor: Beta
Podeli

Tako je obezbeđeno oko 2,5 miliona evra za završetak mosta koji bi trebalo da bude deo pruge Beograd-Budimpešta.

Previđeno je da most bude završen za 17 meseci, a za dodatna tri meseca bi trebalo da budu urađena demontaža privremenog, pontonskog mosta, rečeno je na konferenciji za novinare nakon potpisivanja dokumenata.

Šef delegacije EU u Srbiji Majkl Davenport je rekao da je EU bespovratno dala 30 miliona evra za drugu fazu izgradnje mosta i da će dati novu donaciju od četiri miliona evra za pristupne saobraćajnice. "Most je od velikog značaja i za region. EU želi da podstakne razvoj infrastrukture u regionu, a most je jedna od važnih investicija", istakao je Davenport.

Ankes osnovnog ugovora o izgradnji Žeželjevog mosta, zatim Memorandum o razumevanju, Ugovor o načinu prenosa sredstava za finansiranje projekta i ugovor o finansiranju za 2015. godinu, potpisali su generalni direktor Železnica Miroslav Stojčić, predsednik Pokrajinske vlade Bojan Pajtić, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i predstavnik izvođača radova, španske kompanije Azvi.

Žeželjev most, porušen je u NATO bombardovanju 1999. godine, a njegova izgradnja počela je 10. marta 2011. godine. Predviđeni datum završetka radova bio je novembar 2013. godine, a izgradnja mosta trebalo je da košta 46 miliona evra.

Izvođač radova je špansko-italijanski konzorcijum Azvi-Tadei-Horta Koslada, a problemi u obnovi mosta su nastali zbog dodatnih radova, koji su uvećali cenu ugovorenog posla.

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, koja je prisustvovala potpisivanju dokemanata o nastavku izgradnje Žeželjevog mosta, kazala da današnji dan vidi kao prekretnicu u izgradnji tog objekta.

"Žeželjev most pretrpeo je nestanak dva puta - 1999. u NATO bombardovanju, a drugi put ga je urušila nezrela politika", istakla je ona i izrazila zadovoljstvo što su se sve zainteresovane strane, Republika, Pokrajina i Grad Novi Sad, uz podršku Evropske komisije, dogovorile o nastavku gradnje mosta.

Ministarka je istakla da očekuja da se odmah izvođači radova pojave na mostu i obezbede nastavak radova.

Dodala je da je zbog toga što je bilo zastoja u izgradnji mosta godišnji gubitak bio četiri miliona evra, odnosno od 2011. je gubitak bio 16 miliona evra.

Predsednik Pokrajinske vlade Bojan Pajtić je kazao da je Žeželjev most projekat od nacionalnog značaja i da oko njega ne sme da bude dnevno političke debate.

Podsetio je da je Pokrajinska vlada 2011. odlučila da obezbedi dve trećine potrebnog novca za izgradnju mosta, što je 12,7 miliona evra, i da je sada dodatno dala dva miliona evra da most bude završen.

"Most je opomena da politika mora da bude politika saradnje, a ne konfrontacije", kazao je Pajtić.

Vesti

strana 1 od 9234 idi na stranu