Inspektori "zaposlili" 206 radnika

Jagodina -- Inspektori rada, Odseka inspekcije rada za Pomoravski okrug, u prvom tromsečju "zaposlili" 206 radnika, od 1.340 zatečenih na radu "na crno".

Izvor: Tanjug
Podeli

U izveštaju za period 1. januara - 31.marta, koga je potpisala šef Odseka Marina Stanić, se navodi da je u opštinama Pomoravskog okruga "izvršeno 247 delimičnih inspekcijskih nadzora iz radnog odnosa".

"Od 1.340 zatečenih lica na radu "na crno", radilo je bez zaključenog ugovora o radu ili drugog ugovora u smislu Zakona o radu, 213 je zatečeno na faktičkom radu. Od tog broja zatečenih lica, poslodavaci su posle kontrole inspektora sa 206 radnika zasnovali radni odnos", izjavio je načelnik Pomoravskog upravnog okruga Goran Milosavljević.

U odnosu na isti period prošle godine to je skoro duplo veći broj, navodi se u izveštju i podseća da je prošle godine za prva tri meseca u opštinama Pomoravskog okruga, "zatečeno 99 lica na faktickom radu, a sa 75 lica poslodavac je, posle kontrole inspektora, zasnovao radni odnos".

"Podaci pokazuju da je prisustvo inspektora rada na terenu i dalje veoma neophodno, a ovo iz razloga što je na tržištu rada i kapitala prisutna velika fluktuacija kako potrebe za radnom snagom tako i pojave novoregistrovanih poslodavaca ili promene poslodavca", stoji u izveštaju.

Pojava rada na crno u Pomoravskom okrugu je najveća u oblasti građevinarstva, "naročito kada građevinarsvo više nije sezonska delatnost", a zatim u trgovini, ugostiteljstvu, uslužnim delatnostima kakvi su obezbeđenje imovine i lica, usluge čišćenja...

Inspektori su u ovom periodu podneli Prekršajnom sudu 16 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka i to samo protiv poslodavaca koji nisu postupali po rešenju kojim su inspektri nalagali otklanjanje utvrđene povrede Zakona.

"Radi se o prekršajima za koje je propisana visoka novčana kazna i to za pravno lice od 800.000 do 2.000.000 dinara, odgovorno lice od 50.000 do 150.000 dinara, a za preduzetnika od 300.000 do 500.000 dinara", stoji u izveštaju.

Srbija

strana 1 od 295 idi na stranu