Počinje transformacija EPS-a

Beograd -- Iz EPS-a je najavljeno da reforma tog preduzeća počinje 1. maja.

Izvor: B92
Podeli

Posle godina najava, EPS je ušao u korporatizaciju. Do 1. jula od 14 privrednih društava ostaće samo tri, a među njima, pet distribucija postaće jedinstveno preduzeće unutar sistema.

Počelo se od glave, pa su u centrali EPS-a od sutra potrebne 43 direktorske fotelje manje.

"Ukinuli smo 13 direkcija i smanjili smo broj sektora sa 65 na 35. Ali ne radi se tu samo o direktorima. Radi se o tome da sistem postane efikasniji, da imamo manje kraljeva i feuda unutar našeg sistemai, da svi delovi sistema rade za dobrobit sistema", kaže direktor Aleksandar Obradović.

Sa severa zemlje se već čuju optužbe da je ukidanje Elektrovojvodine nastavak otimanja imovine građana pokrajine.

"Ne radi se ni o kakvom otimanju imovine. Ta imovina u sklopu Rlektorvojvodine ostaće u Vojvodini, zaposleni koji danas rade i dalje će ostati na svojim radnim mestima. Elektrovojvodina po svim parametrima ima najbolje rezultate i moja je ideja da te poslovne procese, taj način rada koji je u Elektrovojvodini preslikamo u druge distribucije", kaže Obradović.

Na pitanje, zašto, ako je Elektrovojvodina tako dobra, se ostali sistemi ne prisjedine Elektrovojvodini, a ne EDB-u, Obradović kaže:

"Gledajte, Beograd je glavni grad i mi sad možemo da pravimo kalkulacije u koji grad bi mogli da stavimo centralu. Iskustva drugih su da je jeftinije van velikih gradova i to je i moj plan".

Ni direktor EPS-a nije siguran da li će do poskupljenja struje doći ili će, kao što najavljuju iz Vlade, cena još neko vreme ostati zamrznuta na sadašnjem, ekonomski neisplativom, nivou.

strana 1 od 294 idi na stranu