"Dobri rezultati u prvom kvartalu"

Prvi kvartal ove godine pokazao je dobre rezultate i u pogledu ispunjenja budžeta i konsolidacije javnih finansija, ocenio je ekonomista Miladin Kovačević.

Srbija

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 30.04.2015.

16:48

Default images
Thinkstock

On je dodao da se ne može sa sigurnošću tvrditi da li će to biti održiv trend u vremenu koje sledi, ali da se može biti realni optimista.

"To je dobra tendencija i ona ide paralelno sa jednom drugom tendencijom, koja je ostvarena u četvrtom kvartalu prošle godine i u prvom kvartalu ove godine, a to je oživljavanja ekonomske aktivnotsti generalno, posebno prerađivačke industrije", rekao je Kovačević.

Kovačević je uveren u pozitivan monitoring s obzirom na rezultate iz prvog kvartala ove godine i ciljeva ostvarenih u vreme monitoringa.

Kad je reč o povećanju penzija i plata u javnom sektoru, odnosno kada će privremena mera smanjenja tih primanja biti suspendovana, to će biti u dgovoru sa MMF, navodi Kovačević i dodaje da bi takav dogovor mogao biti postignut na sledećem monitoringu, a možda, kako je rekao, već i sadašnjem.

Kada, kako kaže, MMF to proceni, mi ćemo se lako dgovoriti.

On je podsetio da je mera smanjenja plata i penzija bila privremena i da je to zapravo bila "'kočnica' zbog cajtnota u kojem su se našle javne finansije u pogledu progresivnog srljanja ka bankrotstvu, odnosno ka krizi javnog i spoljnog duga".

Aranžman sa MMF-om, kako je naveo, kaže da se ne mgou povećati plate i penzije dok se udeo plata ne spusti sa sadašnjih 10 ili 11 odsto na sedam ili odsto BDP-a, a učešće penzija sa 13 na 11 procenata.

"Tu postoje limiti, kako proceniti učešće mase penzija i mase zarada u domaćem BDP-u, kada je moguće, odnosno do kada nije moguće raditi na povećanju plata i penzija", rekao je Kovačevcih.

On je naveo da je povećanje plata i penzija, sa druge strane, opravdano zato što je rast privrede uslovljen i rastom domaće tražnje koju treba podržati.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: