"Hoće da odustanu od jedine mere"

Povećanje penzija i plata od oktobra bilo bi preuranjeno i moglo bi da poništi veliki deo ostvarenih efekata fiskalne konsolidacije, kaže Milojko Arsić.

Srbija

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 30.04.2015.

15:49

Default images
Foto: Tanjug, arhiva

Premijer Aleksandar Vučić rekao je ranije danas da od avgusta kreću pregovori sa Međunarodnim monetarnim fondom, a od oktobra će plate i penzije biti povećane, samo je pitanje u kojoj meri.

Profesor Ekonomskog fakulteta Milojko Arsić pretpostavlja da plan vlade i nije da primanja građana vraća na nivo na kojem su bile pre smanjenja.

"Moguće je tek simbolično povećanje plata. Nije isključeno da je ovo neka vrsta opipavanja pulsa MMF, kao i da se tim najavama amortizuje nezadovoljstvo zaposlenih", naveo je Arsić.

Profesor Arsić je podsetio da je Vlada Srbije sa MMF potpisala trogodišnji aranžman kojim je predviđeno zamrzavanje plata i penzija u tom periodu, a da bi one, u slučaju dobrih rezultata, bilo dobro da se ne odmrzavaju pre početka 2017. godine.

"Nekredibilno je da se tek nekoliko meseci nakon fiskalne konsolidacije odustaje od najvažnje mere koja je dala i najveći doprinos", kategoričan je on.

Arsić je rekao da budžetski rezultati u prva tri meseca i nisu toliko dobri kao što to izgleda na prvi pogled, jer su pod velikim uticajem privremenih i jednokratnih faktora.

"Na dobre budžetske rezultate u prva tri meseca je uticala i uplata dividendi.Takođe, uticali su i manji troškovi po osnovu javnih investicija, ali i nikakvi rashodi po osnovu otpremnina i to su štetne uštede", poručio je Arsić.

Ni povećanje prihoda od PDV-a nije toliko veliko da anulira efekat uštede po osnovu plata i penzija, rekao je on.

"Po osnovu veće naplate poreza prihodi su porasli oko pet milijardi dinara, a uštede po osnovu smanjenja plata i penzija u prva tri meseca su oko 20 milijardi", rekao je Arsić.

Arsić je podvukao da u većini segmenata nije ostvaren značajan napredak - privatizacija je spora, kasni se sa restrukturiranjem, odloženo je povećanje cene struje, ne primenjuju se planovi za smanjenje broja zaposlenosti u javnom sektoru...

"Dosledno je primenjena samo ta jedna mera smanjivanja primanja, a sada i od nje hoće da odustanu", zaključio je Arsić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: