"Povećaćemo plate i penzije"

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da će Vlada Srbije povećati plate i penzije, nakon što to pitanje pokrene s MMF-om.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 30.04.2015.

12:48

Default images
Foto: Tanjug

Vučić je na konferenciji za novinare izjavio da će razgovore s Međunarodnim monetarnim fondom o povećanju plata i penzija pokrenuti u avgustu.

"I povećaćemo plate i penzije", istakao je Vučić. Vučić je kazao da su javne finansije Srbije takve da ih Srbija nije imala bar u poslednjih 10 godina.

Premijer je poslednjeg dana aprila kazao da je u prva četiri meseca ove godine deficit budžeta iznosio 21 milijardu dinara umesto 71 milijardu dinara, koliko je predviđeno budžetom.

"Predvideli smo da budžetski deficit u aprilu iznosi 17,5 milijardi, a mi danas imamo suficit od 3,5 milijarde", istakao je premijer i dodao da tako ipak neće ostati do kraja dana, jer se očekuju isplate korisnicima. "Realno je da nemamo nikakav minus u kasi u aprilu", dodao je Vučić.

"Malo čudo u Srbiji je da postoji rast kada neko sprovodi mere fiskalne konsolidacije", kazao je Vučić i naveo da ima samo tri zemlje u Evropi koje imaju bolje rezultate od Srbije.

On je naveo da su prosečne plate ostale iste kao u aprilu prošle godine, ali da će vlada obezbediti i da se podigne i javni sektor.

"Naša namera je da sprovodimo strukturne reforme kada je reč o poreskoj administraciji i javnim preduzećima. Kada je reč o kapitalnim ulaganjima, ja sam sada preuzeo na sebe nadgledanje i svu odgovornost i biće znatno bolje u maju", rekao je Vučić.

"Građani će dramatično da osete promene u svom novčaniku do kraja godine", naglasio je premijer.

Kao najveći problem istakao je proces privatizacije, ali i dodao da će skoro 75 odsto fiskalnih zahteva MMF biti ispunjeno u prvoj godini programa. Takođe, rekao je da će već u avgustu procena MMF-a o ekonomskom rastu u Srbiji biti "u plusu".

"Krenuli su sa procenom da će rast biti -1 odsto, pa su promenili odluku na -0,5, očekujemo da će sada biti nula, a u avgustu da će biti 0,5", rekao je Vučić.

Upitan ko je kriv za to što imamo novac, ali nemamo projekte, premijer je rekao:

"Mi smo krivi. Svi smo zajedno krivi, ali to su stvari koje hoćemo i koje moramo da ispravimo. Mi smo krivi prosto, jer se nismo spremali za to.. Zato što smo živeli kao država - neodgovorno i neobavezno", rekao je Vučić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

201 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: