Koliko radnika redovno prima platu?

Beograd -- U Srbiji samo 17 odsto privatnih poslodavaca redovno, u dan, isplaćuje plate zaposlenima, kaže predsednica ASNS Ranka Savić.

Izvor: Beta
Podeli

Ona kaže da je u javnom sektoru situacija mnogo bolja.

Ona je na forumu "Reforme po leđima radnika" koji je organizovala Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata (ASNS), kazala da poslodavci neispunjavanje tih svojih obaveza najčešće pravdaju ekonomskim problemima i nelikvidnošću.

Savićeva je dodala da efekti novog Zakona o radu nisu onakvi kakvi su bili najavljivani i da taj zakon nije rešio pitanje plata koje je jedno od ključnih.

Ona je rekla da su radnici i njihove porodice uvek snosili najveći teret kriza, pa i krize u kojoj je Srbija sada.

Dodala je da MMF predviđa da će stopa nezaposlenosti u Srbiji do kraja ove godine biti 20,7 odsto, i da se očekuje da će u preduzećima u restrukturiranju 30.000 radnika ostati bez posla.

"Zbog tih radnika se po hitnom postupku donosi i novi zakon o zapošljavanju, jer će oni biti veliki pritisak na Nacionalnu službu za zapošljavanje. Cilj tog zakona je da se pooštre prava za dobijanje tih naknada, ali i da se one smanje", kazala je Savićeva.

Naglasila je da je pitanje koliko će radnici još moći da sve to izdrže i da je zato neophodno čvrsto partnerstvo sindikata, poslodavaca i države.

Savetnik u Ministarstvu za rad Dušan Petrović kazao je da neisplaćivanje plata potpuno obesmišljava rad, naglasivši da bi zaposleni trebalo više da koriste mogućnost iz Zakona o radu da pred sudom naplate svoje zarade.

Dodao je da krivično zakonodavstvo predviđa mogućnost da se "poslodavac krivično goni, ako svesno ne poštuje zakon ili opšta pravna akta".

On je uz to ukazao da je "pitanje ostvarivanja prava i pitanje hrabrosti".

strana 1 od 294 idi na stranu