"Dobili smo više od uobičajenog"

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali rekao je da je Srbija dobila izuzetno dobar ugovor sa investitorom za izgradnju “Beograda na vodi“.

Srbija

Izvor: B92

Nedelja, 26.04.2015.

20:30

Default images
foto: B92

On je u vestima B92 istakao da bi prva faza gradnje trebalo da bude završena za četiri godine i istakao da Srbija ima mogućnost raskida ugovora ukoliko investitor ne izgradi 50% projekta za narednih 20 godina.

Prema potpisanom Ugovoru o izgradnji projekta "Beograd na vodi", Republika Srbija biće vlasnik 32 odsto kapitala, dok će partner iz UAE biti vlasnik 68.

“Ugovor je potpisan i to je veliki korak ka ostvarenju sna da Beograd izađe na obalu Save, a na osnovu ugovora, mi ćemo imati 32% profita od prodaje komercijalnog prostora što je značajna stvar. Princip je da onaj ko ulaže zemljište dobija 20 do 30 posto profita, mi smo dobili više od toga i sa te strane to je izuzetno dobar ugovor. Važno je da tu zemlju nismo prodali, dali smo je pod zakup na 99 godina. Postoji mogućnost raskida ugovora ukoliko investitor ne uradi 50% projekta u narednih 20 godina. Dakle, ne postoji rizik i tada se zemljište vraća nama“, naveo je Mali.

Prema njegovim rečima, osnova ugovora je da Republika Srbija daje zemljište.

“Investicije obezbeđuje investitor. Oni daju 300 miliona evra početnih investicija i to je dovoljno za 300 hiljada kvadrata. Za četiri godine treba da se završi prva faza, a od profita koji bude usledio kreira se novi kapital i nove investicije. To je dovoljno, a ukoliko se ne obezbedi opet će investitor dati novac“, istakao je Mali.

Gradonačelnik je najavio i izmeštanje železničke stanice.

“Takođe, oni će Vladi dati zajam za relociranje železničke stanice, to košta 90 miliona evra, oni obezbeđuju sredstva, a mi ćemo da im posle vratimo. To je trošak za “Prokop“ i tu se ne radi o projektu “Beograd na vodi“. Imamo šansu da završimo to i da se oslobodi deo savskog amfiteatra za drugi deo projekta“, dodao je Mali.

Prva faza gradnje “Beograda na vodi“ treba da počne na leto.

“Prva faza gradnje kreće na leto, eksproprijacija zemljišta treba da bude gotova za dva do tri meseca, a u prvom delu će se graditi dve stambene kule, tržni centar, velika kula, poslovni centar i hotel“, zaključio je Mali.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

55 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: