Presedan: Sindikat kod privatnika

Jagodina -- U Italijanskoj fabrici "Confezioni Andrea Serbia", koja je otvorena u martu 2013. godine u jagodini, formiran je "Sindikat kod poslodavaca".

Izvor: Tanjug
Podeli

Reč je o prvom sindikatu u jednoj od fabrika stranog investitora koje su otvorene uz pomoć subvencije države Srbije, rekao je Tanjugu predsednik Veća Samostalnih sindikata Srbije za Jagodinu Miroslav Gajić, a do sada se od 800 zaposlenih u toj fabrici, u Sindikat učlanilo 150 radnika.

"Želimo da taj sindikat radi i da poslodavac prema njima ima odnos kao što imaju poslodavci prema sindikatima u Italiji, odakle je kompanije, dodao je Gajić.

Sekretar Veća Slobodan Jovanović rekao je da je to nešto novo u Srbiji.

"Privatni poslodavac, koji je doneo kapital, otvorio radna mesta, sada je dozvolio formiranje sindikata i to je apsolutno za svaku pohvalu i mi smo srećni zbog toga", rekao je.

Prema njegovim rečima, u domaćim privatnim firmama i sama ideja o osnivanju sindikata od poslodavaca budu dočekane na nož, sa predubeđenjem da će, ukoliko postoji sindikat, "tu apriori neko nešto samo da traži i da neće biti mira, jer će buniti radnike".

Sindikat je organizacija zaposlenih u koju se oni dobrovoljno udružuju radi zaštite i unapredja svojih prava koja već postoje i koja su uređana po Zakonu i Ustavu ove zemlje, podsetio je on.

"Sindikat kod poslodavca" želi samo jedan razgovor i dogovor, kako se to, u ovom pristupu Evropi sada zove, socijalni dijalog, dodao je Jovanović. Zanačajni deo u procesu pridruženja Evropskoj uniji zapravo se odnosi na dogovore sveta rada i sveta kapitala, napomenu je Jovanović.

Ocenjivaće se i kako je organizovan, kako je urađen i kako se sprovodi stepen sindikalne oraganiziranosti i kako je usaglašen sa zakonodavstvom Evrope, dodao je Jovanović.

"Ako smo na tim pozicijama, a to je nešto što nam sledi, onda je logično da poslodavci u privatnim preduzećima prihvate radnike i radnička udruženja, kao nekoga sa kim bi u dijalogu dolazili do međusobnog razumevanja i poboljšanja odnosa, kroz progovare o, na primer, koletivnim ugovorima i svega drugog iz oblasti zakonodavstva o radničkih prava", rekao je Jovanović.

I u drugoj italijanskoj fabrici u Jagodini, "Aunde", u toku je formiranje Sinidikata.

Srbija

strana 1 od 294 idi na stranu