Vujović: Po jutru se dan poznaje

Ministar finansija Dušan Vujović kaže da je budžetski deficit u prvom kvartalu ove godine upola manji od planiranog, prema podacima njegovog Ministarstva.

Srbija

Izvor: B92, Beta

Ponedeljak, 06.04.2015.

08:54

Default images
Foto: Tanjug

Vujović je za RTS rekao da je planirana visina prihoda u istom periodu bila 23 milijarde dinara, a da je ostvareno skoro duplo više.

"Ostvarili smo preko 42 milijarde. Tu udeo imaju i javna preduzeća koja su krajem 2014. tražila da dividende uplate u narednoj godini. To je bilo planirano", rekao je on. Prema njegovim rečima, deficit na početku godine trebalo je da bude oko 55 milijardi dinara, a konačan saldo je više nego upola manji i od planiranog, i uštedelo se više od 33 milijarde dinara.

"Od septembra se beleži poboljšanje uplata PDV-a i to je rezultat rada, većeg stepena smanjenja sive ekonomije i višeg stepena dispcipline", kazao je ministar i dodao da su bolji prihodi i od akciza - za četiri miliona dinara veći nego prethodnih godina, i za 5,5 odsto veći nego što je i sam Vujović planirao.

"Čini mi se da se potrošnja ne smanjuje, ljudi troše i PDV od potrošnje se povećava", rekao je Vujović i istakao da je to, u dobrom delu, znak poboljšanja ekonomske discipline i trenda.

On je istakao da se "po jutru dan poznaje" i da je najveća briga bila kako će se program naplate odraziti u prvih nekoliko meseci, a očekuje vrlo dobre rezultate na reviziji programa.

Upitan da li je realno da se od jeseni ukine smanjenje plata i penzija, kao što je najavio premijer, ministar finansija je rekao da je moguće da se za to stvore uslovi.

"Ako ovako nastavimo u drugom i trećem kvartalu, fond (MMF) će sigurno tražiti reviziju programa, i to će značiti i razmatranje mogućnosti za reviziju plata i penzija", kaže ministar.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: