Građevinske dozvole stižu u roku

Izmene i dopune Zakona o planiranju i izgradnji u praksi daju rezultate. U Srbiji se izdaju lokacijski uslovi u zakonom predviđenom roku do 25 radnih dana.

Izvor: Večernje novosti
Podeli

Investitori su dobili i prve građevinske dozvole. U Beogradu je izdato šest lokacijskih uslova,među kojima su i papiri za kompleks od 29.000 kvadrata

Od 1. janura 2016. godine, kako najavljuju nadležni, postupak će biti dodatno olakšan, jer se država sprema da papire za gradnju izdaje elektronski.

Novaković naglašava da je najveći problem u tome što investitori uz zahtev ne prilažu sve neophodne papire. Zato je administracija dužna da formalno odbaci zahtev sa obrazloženjem šta tačno nedostaje tako da investitori imaju određeni rok da dopune zahtev. Na internet stranici Beograda biće objavljen primer kako se pravilno popunjava zahtev, a pre svega kako treba da izgleda idejno rešenje, jer po zakonu za to postoji forma koju investitori moraju da ispoštuju. Sve to investitori će moći da vide i na šalteru za objedinjenu proceduru.

Na beogradskom šalteru za objedinjenu proceduru za izdavanje građevinskih dozvola od 1. marta podneto je 86 zahteva za lokacijske uslove.

Taj dokument, koji je prvi korak do dozvole, dobilo je šest investitora. Za još šest prosleđeni su zahtevi komunalnim i javnim preduzećima da izdaju uslove.

Za više od 40 zahteva donet je zaključak o odbacivanju. Investitori kojima su zahtevi formalno odbačeni mogu da dopune dokumentaciju u roku od deset dana po prijemu zaključka poštom ili u roku od 30 dana od objavljivanja na sajtu grada.

“Izdali smo i jednu građevinsku dozvolu investitoru "DK inženjering" za izgradnju stambenog kompleksa od 29.000 kvadrata sa garažama u Bloku 67a”, navodi Ljiljana Novaković, sekretar za urbanizam i građevinske poslove Beograda.

“Ta dozvola je izdata na osnovu lokacijske dozvole i projekta, koji su urađeni po ranije važećem zakonu. Od 1. marta izdali smo i sedam odobrenja za izvođenje radova”, kaže Novaković za Večernje novosti.

U gradskoj upravi u Kragujevcu, od 1. marta do sada izdato je 11 lokacijskih uslova. U istom periodu primljeno je četrdeset zahteva za dobijanje građevinske dozvole, a dve trećine su pozitivno rešene.

Prema rečima Bojane Divac, sekretara Sekretarijata za građevinarstvo, većih problema nema, mada pojedini investitori ne podnose kompletnu dokumentaciju, a utisak je da još nisu dobro upoznati sa novim propisima. Zato će u gradskoj upravi uskoro početi sa radom info-pult.

“Ukoliko investitori imaju sve potrebne papire, nema nikakve smetnje da dozvolu izdamo, ne za 28 dana, već za 28 sati”, navodi Rodoljuba Mihajlovića, načelnika Uprave za planiranje i izgradnju u Nišu.

strana 1 od 321 idi na stranu