"Veće plate i penzije - teško"

Predsednik Saveza ekonomista Srbije Aleksandar Vlahović nije siguran da je moguće da se plate i penzije u ovoj godini vrate na nivo pre smanjenja od 10 odsto.

Srbija

Izvor: Tanjug

Utorak, 31.03.2015.

15:51

Default images
Foto: Tanjug

"Nisam siguran da će biti prostora za nove pregovore sa Međunarodnim monetarnim fondom, ali je u svakom slučaju dobro što smo u prva tri meseca ostvarili manji minus u državnoj kasi nego što je bio planiran", rekao je Vlahović.

On je podsetio da iza dogovora sa MMF-om stoji Memorandum o trogodišnjoj ekonomskoj politici koju bi trebalo sprovoditi.

"Memorandum podrazumeva ne samo fiskalnu konsolidaciju, odnosno štednju kao sidro fiskalne konsolidacije, već i realizaciju mera strukturnih reformi", objasnio je on.

Prema njegovim rečima, manji deficit od planiranog je svakako dobra vest, ali bi trebalo videti ostatak godine i na koji će se način budžetski deficit dalje razvijati.

"Naročito je važno da li će se dostići planirana ekonomska aktivnost u ovoj godini i da li ćemo umesto negativnog rasta, ove godine zabeležiti pozitivan", rekao je on.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić nedavno je izjavio da će predložiti MMF-u da se razmotri mogućnost povećanja plata i penzija, ukoliko se nastave dobri rezultati kada je reč o prihodima i rashodima budžeta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

63 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: