"Veće plate i penzije - teško"

Beograd -- Predsednik Saveza ekonomista Srbije Aleksandar Vlahović nije siguran da je moguće da se plate i penzije u ovoj godini vrate na nivo pre smanjenja od 10 odsto.

Izvor: Tanjug
Podeli

"Nisam siguran da će biti prostora za nove pregovore sa Međunarodnim monetarnim fondom, ali je u svakom slučaju dobro što smo u prva tri meseca ostvarili manji minus u državnoj kasi nego što je bio planiran", rekao je Vlahović.

On je podsetio da iza dogovora sa MMF-om stoji Memorandum o trogodišnjoj ekonomskoj politici koju bi trebalo sprovoditi.

"Memorandum podrazumeva ne samo fiskalnu konsolidaciju, odnosno štednju kao sidro fiskalne konsolidacije, već i realizaciju mera strukturnih reformi", objasnio je on.

Prema njegovim rečima, manji deficit od planiranog je svakako dobra vest, ali bi trebalo videti ostatak godine i na koji će se način budžetski deficit dalje razvijati.

"Naročito je važno da li će se dostići planirana ekonomska aktivnost u ovoj godini i da li ćemo umesto negativnog rasta, ove godine zabeležiti pozitivan", rekao je on.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić nedavno je izjavio da će predložiti MMF-u da se razmotri mogućnost povećanja plata i penzija, ukoliko se nastave dobri rezultati kada je reč o prihodima i rashodima budžeta.

strana 1 od 321 idi na stranu