Dobili 150 kola, prodajemo 500/FOTO

Ambasador Japana Masafumi Kuroki predao je donaciju od 150 ekoloških automobila premijeru Srbije Aleksandru Vučiću, vrednu 3,5 miliona evra.

Srbija

Izvor: Beta

Ponedeljak, 30.03.2015.

14:55

Default images
Foto: Tanjug

Donacija je namenjena kao podrška unapređenju zaštite životne sredine i smanjenju troškova Vlade Srbije

Donirana su 22 hibridna vozila marke "leksus", 11 "tojota prijus" i 117 "mazdi 3", koja koriste čisti dizel. Ti automobili smanjuju vazdušno zagađenje i potrošnju goriva.

Vučić je zahvalio ambasadi Japana na ovoj, ali i svim prethodnim donacijama i pomoći koju je Japan izdvajao za Srbiju posle nesreća. On je kazao da će zbog ove donacije funkcioneri morati da se "odreknu" još 500 automobila, koji će ići na javnu prodaju.
Foto: Tanjug
Kuroki je kazao da je cilj donacije da se u Srbiji poveća svest o očuvanju životne sredine i da se promovišu automobili koji su u skladu sa ekološkim standardima.

"Sva vozila imaju naprednu tehnologiju, kako bi smanjili emisiju ugljen-dioksida i štitili životnu sredinu. Efikasni su u potrošnji goriva i smanjiće troškove održavanja", kazao je Kuroki i dodao da će ova vozila biti korišćena na efikasni način kao i autobusi koji su poklonjeni Beogradu 2003. godine.
Foto: Tanjug
Upitan da li će se on voziti u tim automobilima, Vučić je rekao da će gledati da se ne vozi u najboljem automobilu, kako bi dao svoj primer drugima.

On je naveo i da Japanci mahom voze automobile japanske proizvodnje i da bi i mi, Srbi, trebalo da se zapitamo da li pomažemo srpsku proizvodnju.
Foto: Tanjug
Upitan da li je bilo reči o mogućim investicijama u industriju za delove automobila, Vučić je kazao da Srbija pregovara s dve japanske firme i da pre svega razgovaraju o ulaganju u industriju automobilskih komponenata.
Foto: Tanjug
Vučić je podsetio da je do sada Vlada Srbije odlučila da proda 1.537 automobila i da će oni od 9. aprila moći da se kupe po 40 odsto nižoj ceni.

"Pozivam građane da 4. i 5. aprila pogledaju te automobile, a 9. aprila će oni moći da se kupe po 40 odsto nižoj ceni. Želimo da prodamo sve te automobile", rekao je Vučić.
Foto: Tanjug
Uključujući ovu donaciju, ukupan iznos japanske pomoći Srbiji od 1999. godine iznosi oko 460 miliona evra, saopštila je japanska ambasada.

Ambasada Japana je navela i da je zaštita životne sredine jedan od prioriteta japanske saradnje sa Srbijom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

173 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: