"Stop za Bg na vodi, gradite park"

Akademija arhitekture Srbije i inicijativa "Ne da(vi)mo Beograd" zatražili su obustavljanje projekta "Beograd na vodi".

Srbija

Izvor: Beta, Tanjug

Ponedeljak, 16.03.2015.

13:22

Default images
Foto: Tanjug

"Obustavite projekat... vratite taj prostor u jurisdikciju glavnog plana Beograda - tamo stoji da je to javno dobro i to je najvrednije parče Beograda. Dajte da poštujemo plan i napravimo ogroman park na obali Save sa igralištem gde mogu da uživaju svi Beograđani i njihovi gosti", kazao je predstavnik Akademije arhitekture Srbije Dragoljub Bakić novinarima ispred Skupštine Beograda.

On je ocenio da tri milijarde evra koliko je najavljeno da će biti potrošeno za projekat nije dovoljno, te da bi projekat trebalo da bude nazvan "Niotkuda i naopačke", jer se za maketu projekta ne zna ni odakle je stigla ni ko je uradio.

"Mi iz Akademije spremamo se da napravimo predlog gde da se tri milijarde evra investira, jer vlast kao da nije svesna koliko tu ima čuda od infrastrukture", dodao je Bakić.

On je rekao da projekat predviđa izgradnju oko 160 objekata, više od 30 kula većih od 100 metara, a sve na prostoru od 100 hektara.

Prema njegovim rečima, predviđeni novi "pametni" objekti troše mnogo struje, možda čak 100 megavata i za njih su potrebne energane na gas, kojih, kako kaže, nema na maketi.

On tvrdi i da je za predviđene objekte potrebno 25 miliona kubika vode dnevno, što Beograd nema, te da je neprihvatljivo da se na tom prostoru obezbedi voda, a da je na primer na Vračaru ne bude.

Potrebno je, kaže, napraviti metro, izmestiti teretni saobraćaj, obezbediti interceptor za kanalizaciju, kao i 40.000 parking mesta.

Dobrica Veselinović iz incijative "Ne da(vi)mo Beograd", predstavljajući prvo izdanje novina pod istim nazivom, kazao je da je više od 2.000 građana podnelo primedbe na plan projekta.

On je rekao da je moguće da inicijativa predloži referendum na kom bi se građani izjasnili o "Beogradu na vodi".

Predstavnica inicijative Iva Čukić kazala je da je prvo izdanje novina "Ne da(vi)mo Beograd" dostupno ispred Gradske uprave, Kulturnog centra "Grad" i da sadrže tekstove koji se bave svim aspektima izgradnje "Beograda na vodi".

Incijativa "Ne da(vi)mo Beograd" okuplja oko 50 ljudi, a nastala je kao odgovor na projekat "Beograd na vodi".

Zainteresovani za kupovinu stana u najavljenom kompleksu Beograd na vodi, mogu od danas da se na zvaničnom sajtu projekta prijave za to.

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali kaže da je danas počela registracija zainteresovanih za stanove u dve kule u okviru Beograda na vodi i da nije reč o prodaji

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

20 h

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

6 h

Podeli: