Grci hoće ćumur iz Srbije

Preduzeće "Altis Filipus" iz Soluna mesečno u Srbiji kupuje od 150 do 200 tona ćumura, a potrebe grčkih partnera daleko su veće.

Srbija

Izvor: Tanjug

Subota, 28.02.2015.

15:44

Default images
Foto: Thinkstock.com

Oni su zbog toga spremni da finansiraju deo proizvodnje unapred.

Međutim, uprkos tome što celokupnu isporuku plaća unapred i to 24 evrocenta po kilogramu, što je 30 odsto više od prosečne cene, preduzeće "Altis Filipus" do ove sirovine u Srbiji teško dolazi i često se suočava se prevarama.

Najveći problem je što ne možemo da obezbedimo dovoljne količine i stalnu isporuku, jer proizvođači često ne ispoštuju dogovor. Pored toga, u isporukama se neretko zatekne neodgovarajuća roba, ćumur pun prašine, pa čak i drva”, rekao je Tanjugu Miloš Tadić, vlasnik firme “Ekspres kargo” iz Čačka, koja za potrebe Grka obavlja nabavku.

On kaže da trenutno ćumur nabavlja u ivanjičkom kraju i da su potrebne velike količine.

“Tražimo ozbiljne proizvođače, koji će ispoštovati dogovoreno vreme isporuke i željeni kvalitet. Grčki partneri spremni su čak i da finansiraju deo proizvodnje unapred, ali nažalost u ovoj zemlji je teško naći ozbiljne ljude. To je neshvatljivo, imajući u vidu da bi od ovog posla mogle da žive mnoge porodice”, dodaje Tadić.

Prema njegovim recima, Grci u martu potražuju 20 vagona ćumura.

Inače, ćumur se u Grčkoj koristi u velikim količinama, naročito u letnjoj sezoni, u oblasti ugostiteljstva.

Planinski i šumski krajevi zapadne i jugozapadne Srbije imaju odlične uslove za proizvodnju ćumura, ali ova poslovna prilika nije valjano iskorišćena.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: