Da li ćemo mi iskoristiti potez ECB

Srbija bi mogla da privuče višak likvidnosti iz EU, posle najave ECB da će od marta, svakog meseca upumpati u finansijski krvotok evrozone 60 milijardi evra.

Srbija

Izvor: Tanjug

Subota, 28.02.2015.

12:43

Default images
Foto: Thinkstock.com

A da li će deo tih sredstava stići i do naše zemlje, zavisiće od nas, ocenili su danas ekonomski eksperti u izjavama za Tanjug.

Predsdenik Saveza ekonomista Srbije (SES) Aleksandar Vlahović je ocenio da su moguća dva efekta - jedan pozitivan i jedan negativan za nas.

"Moguće je da će zbog povećanja novčane mase, u evrozoni doći do pomeranja deviznog kursa, ali isto tako je moguće, da kao posledica upumpavanja 60 milijardi evra mesečno odnosno 1.000 milijardi evra do septembra 2016. godine, da će to pozitivno uticati i na povećanje ekonomske aktivnosti", objasnio je Vlahović za Tanjug.

Ako to bude pozitivno uticalo, a Vlahović veruje da hoće, jer postoji primer SAD koji su na taj način intervenisale u periodu krize 2009. godine, ocenjujući da će to povećanje ekonomske aktivnosti povećati performanse privrede evrozone, obezbediti stabilizaciju evra i njegovo jačanje u budućnosti.

"Dakle, moguć je neposredni kratkoročni monetarni efekat u smislu smanjenja kursa evra, ali na dugi rok verujem da će evro da raste", dodao je on.

Govoreći o efektima mera ECB na Srbiju, Vlahović je rekao da to povećanje likvidnosti za nas dobro, jer je pre nekoliko godina, novac iz periferije eurozone, odlazio ka centru evrozone, odnosno iz zemalja koje nisu članice EU odlazio ka centrali, tako da su banke smanjivale svoju kreditnu izloženost, razduživale su se i to je bio slučaj i kod nas.

"Ukoliko je ta novčana masa veća, biće izraženija veća likvidnost i moguće je da jedan značajan deo tih novih investicija zasnovan na upumpavanju sredstava ECB završe i kod nas. Da li će se to i desiti, zavisi od nas. Zavisi u kojoj meri ćemo biti konkurentniji u odnosu na druge zemlje. Danas u svetu postoji jedna oštra utakmica zemalja kada u pitanju privlačenje stranih investitora", zaključio je Vlahović.

Senior ekspert u agenciji FX Lider Ana Mihajlović je za Tanjug rekla da smisao mera ECB jeste da oslabi evro, kako bi roba iz EU bila konkurentna na stranom tržištu, podsećajući da je u evrozoni inflacija trenutno jako niska, tačnije, ušla je već u zonu deflacije na oko 0,6 odsto.

"To je jedan od osnovnih razloga, pored ogromne nezaposlenosti, zašto se ECB konačno posle sličnog načina sprovođenja monetarne politike Američkih federalnih rezervi u SAD i Centralne banke Velike Britanije odlučila za ovakav korak", predocila je Mihajlovićeva.

Prema njenim rečima, očekuje se i dalji pad evra, naročito u odnosu na dolar, zato što se očekuje da dolar, usled odličnog ekonomskog oporavka SAD nastavi da raste.

To može da utiče na to da evro u odnosu na dolar značajnije da padne, a prema nekim prognozama i da dostigne odnos dolar - evro 1:1, odnosno, da im se izjednače kursevi, ocenila je Mihajlović.

Vlada Srbije, međutim, pokušava i donekle uspeva da kurs dinara održi stabilnim, a moguće je da će dinar ojačati usled najavljenih mera ECB i slabljenja evra prema vodećim zapadnim valutama, zakljucila je Mihajlović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: