Šta posle odbijanja ponude Esmarka?

Nakon odbijanja ponude američkog Esmarka o dokapitalizaciji smederevske Železare mnogo toga ostalo je nedorečeno i mnoga pitanja ostala su otvorena.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 17.02.2015.

20:28

Default images

O posledicama Vladine odluke da odbije ponudu Esmarka za B92 govorili su Aleksandar Vlahović, koji je bio ministar privrede i privatizacije u vreme prodaje Železare "Ju-Es stilu", i urednica magazina "Biznis" Radojka Nikolić.

Železara je danas u boljem stanju nego 2002. kada je "Ju-Es stil" preuzeo tu fabriku, ali ju je sada teže prodati.

"Stanje na tržištu čelika i onda i sada je veoma nepovoljno. 2002. se očekivao kraj krize i bilo je lakše očekivati prodaju Železare. Sada je svetska ekonomska kriza veoma pogodila Evropu i toj krizi se ne nazire kraj. "

On kao razloge nesklapanja ugovora sa Esmarkom navodi smanjenu atraktivnost Železare, ali i jasno nedefinisane kriterijume prodaje koji bi odgovarali kupcu, u ovom sličaju Esmarku.

Radojka Nikolić, urednica magazina "Biznis", smatra da su pregovori o Železari bili komplikovani i razloge za neuspeh pronalazi sa obe strane.

"Esmark je tražio previše i to nije ništa neobično za zemlje u tranziciji. Mi toliko dugo tražimo partnere za Železaru i u toj našoj želji i kuknjavi da ga nađemo smanjili smo svoju pregovaračku cenu i druga strana je gledala da izvuče što više."

Vlada je saopštila da ima plan B i premijer je izjavio da će se objaviti "javni poziv za potpisivanje menadžerskog ugovora". "Nisam siguran da se u konkretnom slučaju radi o dovođenju vrhunskog menadžera koji će se javiti na raspisanom konkursu. Verovatno je reč o tipu ugovora kakav je "Ju-Es stil" imao kada je došao u Železaru. Takvi tipovi ugovora mogu donekle biti olakšica za budžet, ali nisam siguran da Železaru može dovesti do dobitka", smatra Vlahović.

Premijer je izjavio i da je završena finansijska pomoć države Železari, a urednica magazina "Biznis" se pita na koji će se način onda novac naći.

"Moram da priznam da je u tom delu ostalo nedorečeno. Mi ne možemo da dajemo subvencije, a kakav god ugovor da se napravi, novac je svakako neophodan. To su stotine miliona dolara godišnje i taj novac mora od negda da dođe. Ostaje nam da vidimo kako će se novac naći i ko će investirati i kakav će biti vlasnički odnos. Ono što je za Železaru važno je to ako radi velikim kapacitetima ona je veliki izvoznik, ali je i veliki uvoznik. Ona je u jednom šestomesečju izvezla za 41 milion, ali je uvezla za 44 miliona", rekla je Radojka Nikolić, dodavši da su mnoga pitanja ostala otvorena.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

80 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: