Šta posle odbijanja ponude Esmarka?

Beograd -- Nakon odbijanja ponude američkog Esmarka o dokapitalizaciji smederevske Železare mnogo toga ostalo je nedorečeno i mnoga pitanja ostala su otvorena.

Izvor: B92
Podeli

O posledicama Vladine odluke da odbije ponudu Esmarka za B92 govorili su Aleksandar Vlahović, koji je bio ministar privrede i privatizacije u vreme prodaje Železare "Ju-Es stilu", i urednica magazina "Biznis" Radojka Nikolić.

Železara je danas u boljem stanju nego 2002. kada je "Ju-Es stil" preuzeo tu fabriku, ali ju je sada teže prodati.

"Stanje na tržištu čelika i onda i sada je veoma nepovoljno. 2002. se očekivao kraj krize i bilo je lakše očekivati prodaju Železare. Sada je svetska ekonomska kriza veoma pogodila Evropu i toj krizi se ne nazire kraj. "

On kao razloge nesklapanja ugovora sa Esmarkom navodi smanjenu atraktivnost Železare, ali i jasno nedefinisane kriterijume prodaje koji bi odgovarali kupcu, u ovom sličaju Esmarku.

Radojka Nikolić, urednica magazina "Biznis", smatra da su pregovori o Železari bili komplikovani i razloge za neuspeh pronalazi sa obe strane.

"Esmark je tražio previše i to nije ništa neobično za zemlje u tranziciji. Mi toliko dugo tražimo partnere za Železaru i u toj našoj želji i kuknjavi da ga nađemo smanjili smo svoju pregovaračku cenu i druga strana je gledala da izvuče što više."

Vlada je saopštila da ima plan B i premijer je izjavio da će se objaviti "javni poziv za potpisivanje menadžerskog ugovora". "Nisam siguran da se u konkretnom slučaju radi o dovođenju vrhunskog menadžera koji će se javiti na raspisanom konkursu. Verovatno je reč o tipu ugovora kakav je "Ju-Es stil" imao kada je došao u Železaru. Takvi tipovi ugovora mogu donekle biti olakšica za budžet, ali nisam siguran da Železaru može dovesti do dobitka", smatra Vlahović.

Premijer je izjavio i da je završena finansijska pomoć države Železari, a urednica magazina "Biznis" se pita na koji će se način onda novac naći.

"Moram da priznam da je u tom delu ostalo nedorečeno. Mi ne možemo da dajemo subvencije, a kakav god ugovor da se napravi, novac je svakako neophodan. To su stotine miliona dolara godišnje i taj novac mora od negda da dođe. Ostaje nam da vidimo kako će se novac naći i ko će investirati i kakav će biti vlasnički odnos. Ono što je za Železaru važno je to ako radi velikim kapacitetima ona je veliki izvoznik, ali je i veliki uvoznik. Ona je u jednom šestomesečju izvezla za 41 milion, ali je uvezla za 44 miliona", rekla je Radojka Nikolić, dodavši da su mnoga pitanja ostala otvorena.

strana 1 od 332 idi na stranu