Zašto Prokop košta 6 mil. EUR više?

Beograd -- Skupština Srbije mora pod hitno da formira anketni odbor i utvrdi kako je vrednost radova na Prokopu povećana sa 20.250.000 evra na 25.777.138 evra.

Izvor: Blic
Podeli

To kaže građanski nadzornik Dragan Dobrašinović nakon što je pre tri dana izbačen sa sednice republičkog Odbora za finansije, nakon što je izneo ozbiljne optužbe da je tender za Prokop protivzakonit.

Dobrašinović ističe da je marta 2013. ukupna procenjena vrednost javne nabavke bila 20.250.000 evra.

Dragan Dobrašinović tvrdi i da je tender nezakonit. "Predrag Nešković je kao direktor u “Železnicama” pripremio glavni projekat kao deo konkursne dokumentacije, a onda prešao u češki AŽD koji je dobio posao. Na portalu javnih nabavki u aprilu 2013. “Železnice” su objavile nameru da zaključe 10 ugovora sa različitim izvođačima, ali je sprovedena kao jedinstvena nabavka. To nije nezakonito, ali ukazuje na tendenciju da se smanji broj ponuđača", kaže Dobrašinović. Ostaje nejasno i zašto su odbijeni prigovori da je tender nezakonit kad je Nešković bio akter na obe strane. Objašnjenje u “Železnicama” je ovakvo: Republičkoj komisiji za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki bio je podnet prigovor po tom osnovu, zbog čega je od okončanja tendera do potpisivanja ugovora s izvođačem proteklo čitavih pet meseci. Prigovori su odbijeni.

"Dva meseca kasnije, “Železnice” su obavestile Upravu za javne nabavke o potrebi imenovanja građanskog nadzornika, a procenjena vrednost je i tad bila 20.250.000 evra. Ali, kada je doneta odluka o pokretanju javne nabavke, samo šest meseci kasnije, “Železnice” su objavile da je ukupna ugovorena vrednost tri milijarde dinara. Prema srednjem kursu NBS na dan donošenja odluke, to je čak 5.924.767.17 evra više", izričit je Dobrašinović.

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infastrukture Zorana Mihajlović rekla je za Blic da će tražiti od “Železnica” punu informaciju o toj javnoj nabavci. I iz Ministarstva i “Železnica” stigao je identičan odgovor. Ugovor je 30. jula 2014. potpisan na 25.777.138 evra, ali tvrde da se ne radi o povećanju.

"Iznos je u skladu sa predmetom i predračunom iz Projektne dokumentacije koju je radio Institut CIP, na osnovu kog je i odobren kuvajtski kredit od 10 miliona kuvajtskih dinara, potpisan krajem 2012.", navode u Ministarstvu.

U “Železnicama” objašnjavaju da je 20.250.000 evra predviđeno za 2013. a ostatak od šest miliona za 2014. "“Železnice” su dobile kredit od 10 miliona kuvajtskih dinara, što je bilo 28 miliona evra. Ali, procenjena vrednost svih radova je oko 26 miliona evra. Nema dodatnih radova, niti plaćanja u odnosu na tender", tvrde u “Železnicama”.

Dobrašinović odbacuje mogućnost da je deo novca predviđen planom za 2013. a deo za 2014. "U Planu nabavki su dve stavke, ukupna procenjena vrednost i vrednost u 2013. U obe kolone piše isto: 20.250.000 evra", kaže on.

Koalicija za nadzor javnih finansija koja je delegirala Dobrašinovića traži da Skupština Srbije hitno formira anketni odbor jer je “Odbor za finansije pokazao da nema kapacitet za nezavisno razmatranje izveštaja građanskog nadzornika i suočavanje sa činjenicama vezanim za zloupotrebe u nabavkama sa elementima političke korupcije”.

"Prikupljanje informacija i izjava svih aktera vezanih za javnu nabavku finansiranu iz kredita za koje je garancije dala Republika, pružiće javnosti priliku da razume kako je moguće da procenjena vrednost bez obrazloženja bude uvećana za skoro šest miliona evra i zašto je za posao od 26 miliona evra stigla samo jedna kompletna ponuda", zaključuje Dobrašinović

Vesti

strana 1 od 332 idi na stranu