Socijalna pomoć se zaraditi mora

U Srbiji više od 260 hiljada građana, po nekom osnovu, dobija socijalnu pomoć od države, a neki od njih će sada morati da je zarade.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 10.02.2015.

21:50

Default images
Foto: Tanjug, arhiva

Iz budžeta se mesečno izdvaja blizu deset miliona evra za novčanu socijalnu pomoć. Od četvrt miliona osoba koje dobijaju tu pomoć,150 hiljada je sposobno za rad.

Sistem po kojem se radi za dobijanje socijalne pomoći nedavno je uveden vladinom Uredbom a sada će zakonom biti obavezan. Neki su već pomagali u sređivanju poplavljenih područja.

"Kao sto vidite nije nikakvo izrabljivanje i nije ništa što bi ponizilo bilo koje ljudsko biće. Rad je dobro. Rad je nešto što jedino može da pomogne čoveku da promeni svoj socijalni položaj, svoju socijalnu poziciju, jeste rad i ništa drugo", kaže ministar za rad Aleksandar Vulin.

Društveno koristan rad, volontiranje i javni radovi, za korisnike primalaca socijalne pomoći nije samo srpski izum. U Sjedinjenim Državama, svaki pojedinac koji prima markice za hranu mora da aplicira za najmanje 15 poslova preko berze rada i da prihvati svaki posao koji mu tada bude ponuđen. Vesna Civrić iz Udruženja građana Duga iz Ade ističe da je u toj opštini vec zaživeo program radne aktivacije socijalno ugroženog stanovništva.

"Ako ste sa osnovnom školom, ako ste žena, otićićete u mesne zajednice da čistite mesnu zajednicu. Ako imate srednju školu tada ćemo vam naći neki posao da raznosite poštu. Ako imate fakultet, što je u Adi ređe, ali nam se dešavalo na drugim mestima, iskoristimo tog mladog čoveka da ga uvedemo u posao nevladinog sektora, možda neka evidencija o magacinu".

Centri za socijalni rad ce zaključivati ugovore sa lokalnim samoupravama, a pored rada, za primaoce socijalne pomoći biće obavezna i radna obuka.

Ministar Vulin kaže da je sada najvažnije da se ujednače usluge socijalne zaštite u celoj zemlji.

"U nekim nemate ništa, a na selu nemate apsolutno ništa. I na selu vi imate ljude kojima je potrebno, od socijalne zaštite do dnevnog centra za decu ometenu u razvoju".

Svaki nosilac prava za socijalnu pomoć prima mesečni iznos od blizu 7.800 dinara, dok svaki odrasli član u toj porodici prima 50 odsto od tog iznosa. Pomoć dobijaju i deca i to po 30 odsto od ukupnog iznosa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: